Arriba la penúltima setmana de Quaresma i, per tant, la darrera abans de la Setmana Santa. Dit d'una altra manera: aquesta setmana acabarà amb el diumenge de Rams, és a dir, amb el tret de sortida a aquests dies de commemoració de la passió de Jesús. A la ciutat de Tarragona, no cal dir-ho, la Setmana Santa es viu amb intensitat.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Ja fa mesos que la dotzena d'associacions que formen part d'aquesta celebració a Tarragona ultimen els detalls per a uns dies molt atrafegats que, sense cap mena de dubte, tenen el seu punt àlgid en la solemne Processó del Sant Enterrament, del vespre de Divendres Sant, quan llueix la vintena de passos de la Setmana Santa de la ciutat en una cita declarada Element Festiu Patrimoni d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.
Com són els mesos previs? Com es preparen les agrupacions? Ja es palpen els nervis en l'ambient? A TarragonaDigital.com hem parlat amb algunes d'aquestes entitats ara que la maquinària de la Setmana Santa de Tarragona ha arrencat amb la presentació dels opuscles i els primers actes.
Els assajos, en marxa des de fa mesos
«La banda no para d'assajar, portem tot el 2018 i el que va de 2019», explica a aquest mitjà Jose María Santiago. Ell és l'Hermano Mayor de la Cofradía del Cristo del Buen Amor y Nuestra Señora de la Amargura con San Juan Evangelista de la ciutat de Tarragona, que participarà enguany a la Processó del Sant Enterrament per vint-i-cinquena vegada, després d'haver-s'hi estrenat, encara sense els seus dos misteris, el 1995.
Des del mes de setembre, els passos del Cristo del Buen Amor i de Nuestra Señora de la Amargura van al carrer, això sí, sense les imatges religioses. «Els nostres 44 'costaleros', en el total dels dos passos, van començar els assajos passat l'estiu per l'interior del Port de Tarragona», explica Santiago a aquest mitjà, que apunta que les dinàmiques d'assaig de Setmana Santa, que els ocupen almenys mig any, també els serveixen «per fer barri» a aquesta confraria de la Part Baixa.
D'altres congregacions, en canvi, no comencen a assajar tan d'hora. Una bona part ho fa a principis d'any, passat Nadal. «La banda no falla, cada divendres, i els portants fan diversos assajos quinzenals, els diumenges», diu Pere Ramon Armesto, secretari de la Germandat del Sant Ecce-Homo de Tarragona, que apunta que en els darrers dies han celebrat també assajos conjunts per compenetrar-se de cara a la processó.
Des de la Sang, Daniel Pallejà explica que els seus Armats es concentren dos cops al mes, des del gener, al polígon Riu Clar per assajar la seva desfilada. «Sens dubte, però, l'assaig clau és el que fem ben d'hora, per la Part Alta, el Diumenge de Rams», comenta, en una cita que provoca que els apassionats de la Setmana Santa treguin el cap per tafanejar. Són dies de nervis i il·lusió, que es noten de valent a les associacions.
Els nervis i la il·lusió, 'in crescendo' amb les presentacions dels opuscles
Els assajos contribueixen a fer bullir l'olla en els mesos previs a la Setmana Santa, però les presentacions dels opuscles, que van ocupar els primers dies d'abril, van posar una marxa més en aquesta espera. «Són dies d'alegria, però també de germanor entre les associacions: intentem enviar membres de la junta als actes de presentació dels opuscles de la resta d'entitats», explica Tònia Blanc, de la Congregació de Senyores de la Mare de Déu de la Soledat.
Des de la Germanadat de l'Ecce-Homo, Pere Ramon Armesto descriu molt bé la passió amb que centenars de tarragonins viuen aquests dies d'abril. «És dels moments més esperats de tot l'any», comenta, i descriu que «pels que ho vivim, són dies molt intensos independentment de les arrels religioses, que òbviament també hi són». «Valoro molt l'ambient de família, tradició i cultura», diu.
Armesto és secretari de la Germandat de l'Ecce-Homo i marit d'Elvira Ferrando, que a més de consellera de l'Ajuntament de Tarragona és la presidenta d'aquesta entitat. «I els nostres dos fills també estan implicats en la Setmana Santa», comenta orgullós: «és la nostra idiosincràsia familiar». «Admirem molt la Setmana Santa d'altres llocs, però és clar, no les hem pogut anar a veure mai, ni ens ho plantegem», rebla Armesto, posant de manifest aquesta paradoxa que els comporta l'agenda.
Un rentat de cara a diversos passos de la Setmana Santa tarragonina
Justament l'Ecce-Homo anirà d'estrena aquesta Setmana Santa. Aquest és un altre al·licient en els dies previs, més enllà de nervis, assajos i opuscles: veure lluir els passos amb renovacions o millores que s'aprofiten per fer durant l'any. Armesto explica que l'escultor tarragoní Maurici Montané ha refet «amb fusta marinera, per evitar la humitat» el terra del pas, que representa les escales del palau de Pilats.
A més, «també s'ha arreglat l'estructura interior de ferro per fer-la mínimament més còmoda i s'ha restaurat i daurat la peanya, a més de canviar les tulipes de vidre per unes de noves, amb l'escut de la Germandat». Rentat de cara generalitzat a l'Ecce-Homo, doncs, que ha afectat també les figures, a les quals se'ls han millorat alguns detalls. «Enguany estrenarem aquestes renovacions i també ens fa molta il·lusió», remata Armesto.
No és l'únic pas que s'ha embellit de cara a la Setmana Santa 2019 de Tarragona. També ho ha fet el del Cristo del Buen Amor, tot i que des de la confraria no n'han volgut donar gaires detalls. «Desvelarem el nou 'look' a la processó que fem a casa nostra, al Barri del Port», explica el seu Hermano Mayor, José María Santiago.
Aquest dissabte de Passió, dia 13 d'abril, des de l'església de Sant Nicolau de Bari del carrer de la Pau del Protectorat, s'iniciarà el recorregut que permetrà veure, doncs, els canvis en aquest misteri.
La Sang: l'organització, l'altra cara del Sant Enterrament
Les entitats de la Setmana Santa de Tarragona es preparen per a les diverses processons que hi haurà al llarg de tota la setmana però com ja hem dit i és sabut, la del Sant Enterrament de Divendres Sant és la més destacada. «Ja assagem amb dedicació el pas pels carrers més estrets», diu Tonia Blanc, des de la Congregació de Senyores de la Mare de Déu de la Soledat.
Des de dos quarts de vuit de la tarda fins a dos quarts de dues de la matinada, els vint passos fan el tradicional recorregut pels carrers de la Part Alta de Tarragona. Ara bé, qui ho organitza i ho coordina perquè tot plegat sigui un gran espectacle cultural, valorat arreu del país? La resposta és la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Tarragona, és a dir, La Sang.
Daniel Pallejà és el secretari de l'entitat, però també el coordinador general de la Processó del Sant Enterrament de Divendres Sant. «Fa setmanes que estem fent reunions de logística per garantir la correcta organització de la processó», explica. «Amb la Guàrdia Urbana, Creu Roja i Protecció Civil ja ho tenim tot tancat, seguint el planning de cada any», diu Pallejà, que apunta que a la Casa de la Sang del carrer de Natzaret s'hi instal·la el centre de coordinació de seguretat.
Pel que fa a la cohesió interna de la Processó, La Sang disposa de 28 arrengleradors, és a dir, un grup de persones que s'encarrega que tots els passos vagin ben alineats entre ells i que la desfilada no perdi la continuïtat. «Estem tots comunicats entre nosaltres i amb el centre de seguretat perquè res no falli», comenta.
Amb tot a punt, doncs, el mateix Pallejà expressa l'únic desig, el que fa referència a l'única variable incontrolable. «Tenim molta il·lusió i només esperem que la climatologia ens respecti», diu. Queden dies, però les previsions són, «gràcies a Déu», optimismes.