Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una dona subjectant un telèfon mòbil i el logotip de la DGT

Si reps això al mòbil, compte: la DGT prega que et fixis en aquest detall demolidor

La DGT llança un avís urgent a tots els conductors: si veus aquesta errada al missatge, et volen estafar

En els darrers mesos, la DGT ha alertat sobre una sèrie de missatges fraudulents que arriben a través de SMS o correus electrònics. Uns que tenen l'objectiu d'enganyar els ciutadans i robar les dades personals i financeres.

Aquests missatges solen suplantar la DGT, informant de suposades multes de trànsit que s'han de pagar de manera urgent. Si reps un d'aquests missatges, molt de compte! La DGT demana que paris atenció a un detall clau que delata l'estafa: errors ortogràfics o errades al text.

La DGT és clara: així de fàcil pots identificar aquestes falses multes

El missatge d'estafa sol incloure un enllaç a una pàgina web que simula ser oficial, utilitzant logotips similars als de la DGT. Tot i això, en observar detingudament, notaràs petits errors, com faltes d'ortografia o frases mal redactades, una mica poc comú en comunicacions oficials.

Missatge de text de la DGT que indica que disposa de 24 hores restants per pagar una multa de l'11/09/2024 i proporciona un enllaç per consultar més informació.
Per aquest error, és fàcil adonar-te de l'estafa | El HuffPost

A més, el domini de l'enllaç no serà l'habitual de la DGT, cosa que és un altre indicador clar de frau.

Per exemple, un dels SMS fraudulents més comuns indica que tens “24 hores per pagar una multa”. Això és fals, ja que la DGT no imposa terminis tan curts ni envia aquest tipus d'avisos per SMS. A més, les notificacions de sancions només es fan a través de correu postal o mitjançant l'Adreça Electrònica Vial.

Un detall sobre aquesta estafa és que el missatge en qüestió porta "restant", però la forma correcta en plural ("hores") hauria de ser "restants".

Què cal fer si reps un d'aquests missatges?

La DGT i l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) ofereixen diverses recomanacions per evitar caure en aquest tipus de fraus:

  • No accediu a l'enllaç: Si reps un SMS o correu sospitós, no feu clic a l'enllaç que conté. En canvi, verifica qualsevol possible sanció accedint directament a la web oficial de la DGT.
  • Comprova l'ortografia: La presència d'errades és un indicador clar que el missatge no és legítim. Els estafadors solen cometre errors a la redacció, la qual cosa pot servir com a senyal d'advertiment.
Muntatge d´un cotxe a punt d´entrar a la carretera i una rodona amb una multa
Molt de compte amb les multes que en realitat no ho són | Industrial Photograph, Syda Productions
  • No facilitis les teves dades: Mai introdueixis informació personal, com ara el teu número de targeta de crèdit o PIN, en llocs no verificats.
  • Consulta amb la DGT: Si tens dubtes, contacta directament amb la DGT a través dels seus canals oficials per comprovar si tens una multa pendent

La DGT mai sol·licita el pagament de multes a través de SMS ni estableix terminis urgents per fer el pagament. Si reps un missatge d'aquest tipus, és important que us fixeu en les errades i no caigueu en el parany. Segueix els consells de la DGT i INCIBE per mantenir la teva seguretat en línia i evitar ser víctima de fraus.