Primer pla d'unes mans i uns braços flexionats

Compte si tens les mans adormides o amb formigueig: pot ser un avís

Sentir les mans adormides pot ser comú i sense importància, però, si els símptomes no se'n van, potser pateixes una malaltia neurològica

Moltes vegades sentim les mans adormides o amb formigueig. Això pot ser normal o preocupant segons els altres símptomes que tinguem. Per què passa i què fer en cada cas?

Els metges diuen que és comú que les mans s'adormin a la nit per les postures a l'hora de dormir. Això sol desaparèixer ràpidament en canviar de postura. Tanmateix, si ens passa molt seguit o també de dia, cal anar al metge perquè hi pot haver una malaltia al darrere.

Les causes poden ser moltes, «sobretot problemes del sistema nerviós perifèric i, menys vegades, del sistema nerviós central», explica Pedro Martínez-Ulloa, neuròleg de l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz, a Cuídate Plus.

Possibles causes del formigueig o sensació de les mans adormides

Aquesta sensació tan molesta pot ser causada per diferents factors. Aquí et presentem una llista de 5 possibles causes per aquesta xacra tan desagradable.

Síndrome del canal carpià o neuropatia compressiva del nervi medià al canell

El formigueig a les mans pot ser per la síndrome del canal carpià. Pot aparèixer quan s'estreny un nervi del canell. És el problema més comú d'aquest tipus i afecta entre un 1-5 % de la gent.

Imatge d'una noia tocant-se amb la mà l'interior del canell
El dolor al canell pot ser símptoma d'una altra malaltia. | Getty Images

Els neuròlegs José Manuel Moltó i Pedro Martínez-Ulloa diuen que això passa molt per la feina amb les mans, com ara fer servir el teclat o manipular coses. «Això fa que sentis parestèsies a la mà i que et despertis a la nit».

També és normal a l'embaràs i sol millorar després del part. El formigueig se sent més als tres primers dits de la mà, però pot variar. De vegades també fa molt de mal. Al principi, el formigueig pot ser només a la nit, «per les postures a l'hora de dormir que estrenyen el nervi». Tanmateix, després pot passar també de dia, sobretot si fas servir molt les mans.

Neuropatia compressiva del nervi cubital

Una altra neuropatia compressiva comuna als braços és la que afecta el nervi cubital. Sol comprimir-se al colze i causa símptomes al costat intern de la mà i als dos últims dits. El tractament consisteix a cuidar la postura, fer servir fèrules i, de vegades, cal operar.Aquesta malaltia s'anomena col·loquialment 'cop de colze de sogra', perquè pot provocar-la un cop al colze que atrapa el nervi i fa que les mans s'entumeixin.

Radiculopatia cervical

Aquesta lesió afecta una arrel nerviosa (les parts que surten de la medul·la i després es ramifiquen per formar els nervis perifèrics). «Sovint la causa és una hèrnia discal que la pressiona. Segons l'arrel danyada, el formigueig se sent a diferents zones», diu Martínez-Ulloa.

Home amb dolor a la zona lumbar
Una hèrnia discal també pot causar símptomes a les mans. | Getty Images

L'artrosi també pot pressionar una arrel nerviosa, dolor que pot ser temporal. Els experts apunten que la parestèsia pot sorgir a la nit si es força el coll sense adonar-se'n, per exemple, amb un coixí inadequat.

Moltó assenyala que la cirurgia de columna no és el més freqüent per solucionar aquest problema, perquè és molt invasiva i cal valorar molts factors i cada cas de manera individual.

Neuropatia braquial

El neuròleg de la Fundació Jiménez Díaz explica que el formigueig a la mà pot ser a causa de cops o inflamacions al plexe braquial. Per això, aquesta malaltia també és coneguda com a plexopatia braquial. El plexe braquial és la xarxa de nervis que envia senyals nerviosos des de la medul·la espinal fins a l'espatlla, el braç i la mà. «Quan està danyat pot causar formigueig a la mà, però sol haver-hi altres símptomes també».

Per tant, en cas de tenir algun símptoma dels esmentats anteriorment, és fonamental acudir al metge per obtenir un diagnòstic adequat.

 

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!