Les llegendes són un element de la cultura popular meravellós. Amb una història curta i emocionant poden dir molt més sobre un poble que tota la història junta. Possiblement és per això que la història del Comte Estruch ha tingut tant d’èxit. Fet i fet estem parlant que el primer vampir europeu visqué i morí a Llers.
La marca de la guerra
Hi ha moltes teories i versions sobre la història d’Estruch. De fet ni el seu nom és clar: alguns parlen d’Arnald Estruch, altres en canvi de Guifré.
La versió de la llegenda que s’endinsa més a fons en el passat del Comte parla que el 1212 va batallar a Navas de Tolosa amb gran feresa. Com a recompensa Pere el Catòlic li oferí el Castell de Llers i les seves terres.
Però el valent soldat, en el passat bondadós i clement, arribà canviat de la batalla. Alguna cosa l’havia transformat, convertint-se en un personatge fosc i evasiu.
Això el portà a perseguir pagans i heretges a les seves pròpies terres. L’esperança que havia provocat la seva arribada es tornà horror. Es diu que quan morí els pagans i bruixes que havia perseguit el van maleir perquè no pogués descansar mai en pau. Altres diuen que les seves pròpies males accions el convertiren en un vampir.
El rastre del vampir
Al principi de l’article s'esmentava que hi ha molts tipus de vampirs, però el Comte Estruch es convertí en el més clàssic de tots: jove, galant i amb una perversió desmesurada. Es deia que li encantava alimentar-se dels més joves, però que ningú estava segur a les terres de Llers. Però sobretot li agradava conquistar el cor de donzelles.
Les enganyava amb males arts i les deixava embarassades. Es diu que d’aquestes gestacions no en naixien nens, sinó monstres espantosos que morien el mateix dia. Per descomptat tanta maldat no passà desapercebuda, i algú posà fi a la no-vida d’Estruch. Es parla d’una vella i sàvia monja, però també d’un jueu expert en les arts màgiques.
Altres versions potser més fantasioses, en canvi, parlen de les aparicions del vampir empordanès fins al segle XX. Es diu que l’enderroc del Castell de Llers durant la Guerra Civil va acabar amb ell i les seves maleses.
Les entranyes d’una llegenda
Tot i l’encant de la història d’Arnald (o Guifré) Estruch, molts historiadors defensen que la llegenda és totalment contemporània. El cert és que la suposada reaparició del vampir de Llers arribà el 1991 de la mà de l’escriptor Salvador Sáinz i el seu llibre ‘Estruch’. Segons ell el recuperà d’una història del segle XII.
Però el cert és que Sáinz mai ha establert la fidelitat d’aquesta font ni tan sols que la mateixa existeixi. Això ha fet dubtar a molts experts que no han pogut trobar aquest ni altres documents que incloguin la història. Això no fa que la llegenda d’Estruch sigui menys interessant. Fet i fet les llegendes són això, apassionant ficció en mig de la dura realitat.