Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Dona pensativa amb la mà a la boca i un símbol d'alerta sobre un logotip en primer pla.

Com comunicar la mort d'un familiar a Hisenda: allò que has de saber

Els familiars han d'encarregar-se dels tràmits necessaris per complir les obligacions fiscals

La pèrdua d'un ésser estimat és un moment de gran dolor i tristesa que afecta profundament els qui es queden.

Enmig del procés de dol, a més de bregar amb les emocions, els familiars han d'enfrontar una sèrie de responsabilitats administratives. Aquestes, requereixen atenció immediata. Una de les obligacions més importants en aquest context és la comunicació de la mort a Hisenda.

Obtenció del certificat de defunció

El primer pas després de la mort és obtenir el certificat de defunció. Aquest document és fonamental, ja que sense aquest no podràs realitzar cap altre tràmit administratiu.

Imatge de fons d´una oficina d´Hisenda amb fons desenfocat i en primer pla una imatge d´una persona gran amb uns papers i fent càlculs amb una calculadora
El primer pas després de la mort és obtenir el certificat de defunció | Europa Press, Getty Images

S'ha de sol·licitar al registre civil corresponent al lloc de la mort i cal fer-ho dins de les primeres 24 hores.

Per obtenir-lo, generalment cal presentar el DNI del difunt i, en alguns casos, un informe mèdic que certifiqui la causa del decés. Un cop obtingut, aquest certificat servirà per a tots els tràmits relacionats amb la víctima, incloent-hi la gestió de l'herència i les obligacions fiscals.

Inscripció al registre civil i notificació a Hisenda

Després d'obtenir el certificat de defunció, el següent pas és inscriure la mort al registre civil. Aquesta inscripció s'ha de fer com més aviat millor, ja que és un tràmit legal que permet que la mort de l'individu quedi registrada oficialment.

Un cop completada aquesta inscripció, és crucial notificar a l'Agència Tributària sobre la mort. Això implica donar de baixa el difunt al cens tributari, un procés que s'ha de fer en un termini de sis mesos. És recomanable fer-ho immediatament per evitar qualsevol complicació futura.

Liquidació de l'impost de successions

Un dels tràmits més significatius que els hereus han de fer és la liquidació de l'impost de successions. Aquest impost es calcula sobre el valor dels béns heretats i varia segons la relació de parentiu amb el difunt.

Muntatge amb oficina de l'Agència Tributària a una de les campanyes de la Declaració de la Renda i cercle vermell amb portàtil
Els hereus han de liquidar l'impost de successions | Europa Press, Pexels

La declaració i el pagament de l'impost s'han de fer en un termini de sis mesos a partir de la data de la mort. Si els hereus no poden pagar l'impost en aquest temps, és possible sol·licitar una pròrroga.

Això no obstant, és fonamental planificar adequadament aquesta gestió, ja que la manca de compliment pot resultar en recàrrecs o sancions. Assegureu-vos de recopilar tota la documentació necessària, incloent-hi el testament i els certificats que demostrin el valor dels béns.

Gestió de la Seguretat Social

Un altre aspecte que no es pot passar per alt és la baixa a la Seguretat Social. Aquest tràmit s'ha de completar dins dels 30 dies posteriors a la mort.

És important notificar a la Seguretat Social per evitar qualsevol inconvenient relacionat amb pensions o beneficis que podrien haver estat generats després de la mort.

Adreceu-vos a l'oficina de la Seguretat Social i presenteu el certificat de defunció i la documentació requerida.