Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'acte ha tingut lloc al Centre Cívic del Carme de Reus

La comunitat mexicana de Reus celebra la festa del dia dels morts

L’Associació Calmécac s’ha encarregat de difondre una de les festivitats més importants de Mèxic al Centre Cívic del Carme
L'acte ha tingut lloc al Centre Cívic del Carme de Reus
L'acte ha tingut lloc al Centre Cívic del Carme de Reus | Adrià Morte

El dia dels morts és una  celebració tradicional mexicana que honra la memòria dels avantpassats i que l’any 2008 va ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Aquesta festivitat té lloc durant l’1 i 2 de novembre i representa el sincretisme cultural entre les cultures originàries de Mesoamèrica i la cultura europea. L’Associació Calmécac, creada a Reus l’any 1997, ha dut a terme la celebració d’aquest esdeveniment al Centre Cívic del Carme. 

[predef]reus-144[/predef]

L’acte ha comptat amb la participació dels integrants de l’entitat com també de curiosos que han volgut conèixer de ben a prop aquesta tradició. La festa s’ha iniciat a les 17.00 hores de la tarda amb un muntatge col·lectiu de l’Altar dels Morts. La creença popular diu que les ànimes dels éssers estimats que van marxar tornen de les ultratombes durant el dia dels morts. Per aquest motiu, es prepara l’altar i s’ofereix una ofrena  que consisteix en un retrat i la fruita, el pa, el menjar o la beguda que li agradava al mort.

L’idea, tal com explica la presidenta de l’Associació Calmécac, Irene Ravelo, és «commemorar els avantpassats». L’altar està format de tres pisos diferents que tenen a veure amb el món prehispànic i la cosmovisió del món.

En l’actualitat, la part més visual d’aquesta festivitat és La Catrina que s’ha explotat comercialment en l'àmbit internacional. Malgrat això, moltes vegades la gent desconeix el seu origen. La segona part de l’acte s’ha centrat a explicar d’on prové la Catrina Mexicana. A més, s’han elaborat Mosaics de paper i els participants s’han pogut pintar la cara com aquests populars personatges.

A l'altar s'han fet ofrenes per recordar els éssers estimats
A l'altar s'han fet ofrenes per recordar els éssers estimats | Adrià Morte

Segons Ravelo es van iniciar a principis del segle XX i es poden definir «com una mort arreglada». «Volem explicar a la gent d’on ve aquesta tradició perquè així si ho utilitza ho faci amb consciència», ha assenyalat la presidenta de l’Associació Calmécac. Per finalitzar, l'acte ha acabat amb Calaveritas literàries on s'han recitat diversos versos relacionats amb la mort.

La pel·lícula Coco ha viralitzat la festivitat del dia dels morts i les catrines

La pel·lícula de Disney Coco, estrenada ara fa 2 anys, ha viralitzat la festivitat del dia dels morts i les catrines. Ravelo explica que personalment li va agradar molt el film ja que «retransmet el fet que la vida no acaba amb la mort, sinó que comença un camí diferent». Després d’explotar-se a nivell internacional, l’Associació Calmécac considera que és molt important «compartir i explicar entre la població reusenca el sentit simbòlic de la festivitat dedicada a la mort»

Imatge d'alguns dels participants membres de l'Associació Calmécac
Imatge d'alguns dels participants membres de l'Associació Calmécac | Adrià Morte

L’Associació Calmécac, 22 anys amb presència a la ciutat de Reus

L’Associació Calmécac va néixer a Reus l’any 1997 i està formada per més d’una vintena de persones de països diferents. Tot i tenir l’origen a Mèxic i encarregar-se principalment de la difusió de la cultura mexicana a la ciutat de Reus, es tracta d’una  associació multicultural. En aquesta es fan tota mena d’activitats i tallers per difondre la cultura sigui mexicana o d’altres països.