Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La Comunitat de Regants de Riudecanyes dubta de la viabilitat d'aprofitar l'aigua depurada

L'entitat matisa la proposta feta per Gepec | La consideren una qüestió complexa, però es mostren oberts a estudiar-la

Llera del Pantà de Riudecanyes | Laia Solanellas

 

La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyesdubta que sigui viable l'aprofitament total de l'aigua que passa per la depuradora de Reus. Es tracta d'una mesura que Gepec reclamava la setmana passada, i que l'entitat ecologista considera una solució viable per reutilitzar l'aigua i, alhora, reduir o suprimir el transvasament de Siurana. Els regants matisen els aspectes d'una situació que consideren complexa per diverses qüestions.

Els Regants del Pantà dubten de la viabilitat de les propostes de Gepec

La depuradora de Reus aprofita un 9 % de l'aigua que hi arriba, una xifra superior a la mitjana catalana i europea, però alhora insuficient segons Gepec. Els ecologistes consideren que es podria aprofitar més volum d'aigua, i que no s'actua en aquest sentit per interessos polítics. La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes ha emès un comunicat matisant les reivindicacions dels ecologistes i dubtant de la seva viabilitat.

Els regants afirmen, en primer lloc, estar oberts a estudiar solucions en aquesta línia per a una situació que qualifiquen de complexa. Afirmen, de fet, que l'entitat «està oberta a estudiar totes les propostes que suposin una millora en l'ús dels escassos recursos hídrics del territori i optimitzar-ne l'ús». Aquesta premissa ja contradiu les afirmacions de Gepec, des d'on sentencien que  «Reus no té un problema d'escassetat d'aigua».

La presa del Pantà de Riudecanyes | Laia Solanellas

 

Les consideracions de la Comunitat de Regants

Des de l'entitat que gestiona els pantans de Siurana i Riudecanyes s'alerta que cal «estudiar a fons» qualsevol mesura que es vulgui prendre. Volen «tenir presents tots els aspectes necessaris de qualitat, d'infraestructura, d'abast territorial, de cost i de regulació» perquè es pugui prendre seriosament qualsevol proposta. Asseguren, de fet, que «la incorporació al Sistema Siurana-Riudecanyes d’aquests cabals d’aigua pot presentar un seguit d’inconvenients que s’haurien de resoldre abans de plantejar-ho com una solució».

Es refereixen a tenir en compte quins són els usos que la Comunitat preveu que es facin de la seva aigua, és a dir, consum de boca i agricultura. «Cal garantir que el recurs obtingut té la qualitat suficient per a tots aquests usos i cal tenir present que la normativa actual impedeix l’ús d’aigua depurada per al consum de boca», sentencien. Apunten, de fet, que l'actual estructura del sistema hídric no permet distingir l'aigua que es destina a cada ús, sinó que és integral.

Imatge d'una placa on es llegeix que les aigües són propietat de la comunitat de regants, al pantà de Riudecanyes
Imatge d'una placa on es llegeix que les aigües són potestat de la Comunitat de Regants, al pantà de Riudecanyes | ACN

 

La inversió necessària i els drets adquirits

El comunicat de l'entitat posa sobre la taula la inversió econòmica necessària per dur a terme les mesures plantejades. Una inversió que des del Gepec es qualificava de poc important, però que els regants consideren que cal clarificar. Aposten, de fet, per reutilitzar l'aigua tractada a partir de la presa del pantà de Siurana; d'aquesta manera, afirmen, es permetria «una regeneració natural que millorés la qualitat de l'aigua». Per altra banda consideren que part d'aquesta aigua es podria integrar al cabal ecològic de la conca del riu.

Els regants recorden, de nou, que qui integra la Comunitat del Pantà de Riudecanyes compta amb una sèrie de «drets adquirits i vigents» com a resultat «de més de 100 anys d'inversions en el territori». Es tracta, de fet, d'un dels arguments que s'han posat sobre la taula des que es va obrir el debat sobre l'aigua del sistema Siurana-Riudecanyes; uns drets que des de Reus i el Baix Camp s'ha considerat que no es tenien prou en compte per part tant del sector ecologista com de l'Agència Catalana de l'Aigua.

OPINIÓ