Zona comunitària Riu Ciurana a Campclar

Una comunitat de veïns de Campclar vol cedir el seu parc i zones verdes a l'Ajuntament de Tarragona

Els propietaris dels blocs, situats als carrers Riu Siurana i Riu Algars, no se'n poden fer càrrec | La primera petició ja van fer-la l'octubre de 2017

La junta de propietaris dels blocs que donen als carrers Riu Siurana i Riu Algars de Campclar vol cedir a l’Ajuntament de Tarragona el parc comunitari, propietat dels veïns, per tal que el consistori arrangi l’espai i es faci càrrec del manteniment del mobiliari, de la jardineria i de l’enllumenat.

 

Aquesta comunitat, formada per 114 veïns, s’ubica a tocar de l’Anella Mediterrània, en l’anomenada Zona Esportiva de Campclar. En el seu dia, més d’una dècada enrere, es va decidir tancar el recinte, amb portes i una tanca perimetral, que protegia la zona verda, l’arbrat i el parc.

 

Campclar
Imatge dels blocs de la comunitat que donen al carrer Riu Siurana de Campclar. | Tarragona Digital

 

El president de la comunitat de propietaris, Mateo López, explica que «en els darrers anys hem tingut moltes afectacions, amb les obres de l’Anella Mediterrània i, ara, cada cop que hi ha un esdeveniment esportiu, ens tallen el carrer o ens quedem sense lloc per aparcar». Es per això que els veïns demanen certa empatia per part de l’Ajuntament davant la seva petició.

 

Un procés iniciat l'any 2017

Fa tres anys, una nova junta va fer-se càrrec de la comunitat, amb Mateo López com a president i Antonio Mataran i Lope Matarredona com a vicepresidents. Les circumstàncies, entre elles la morositat d’alguns veïns i l’okupació d’alguns pisos, amb tot el que comporta, van fer replantejar la situació. La decisió va ser que els pocs recursos existents es destinarien al manteniment dels blocs, deixant de banda el parc i la jardineria.

 

Amb aquesta situació, els representants dels propietaris van decidir fer la petició a l’Ajuntament per cedir aquest espai comunitari, tal com van fer en el seu dia la comunitat de propietaris dels blocs veïns, que donen a la Rambla Ponent i al carrer Riu Algars.

 

Parc infantil
Imatge del mal estat de la zona de jocs infantils. | Tarragona Digital

 

L’octubre de 2017 van entrar la petició per iniciar el procés i, a instàncies de l’aleshores conseller d’Urbanisme, Josep Maria Milà, van retirar les portes del tancat, obrint de nou l’espai a l’ús públic. Després de gairebé un any sense resposta, van reiterar la petició el juliol de 2018.

 

La resposta va arribar el mes de març d'aquest 2019, informant-los que s’obria l’expedient i que tècnics municipals visitarien l’espai per valorar econòmicament el cost de manteniment per l’Ajuntament i decidir si s’accepta la cessió o no. Mig any després, encara esperen la visita. Aquest tràmit de valoració és indispensable per tal que es pugui prendre una decisió.

 

La falta de manteniment ha degradat l'espai

L'espai que els veïns volen cedir a l’Ajuntament de Tarragona s’ubica a l’interior de la U que formen els blocs i s’hi pot accedir tant des del carrer Riu Siurana, com des del carrer Riu Algars. El parc inclou una zona de jocs infantils, bancs, papereres, arbres, alguns fanals i jardineria.

 

El pas dels anys sense manteniment ha malmès els bancs, els jocs infantils i els arbres, un dels quals es va haver de tallar pel perill de caiguda. L’enllumenat és precari i les plantes creixen sense control. Cal destacar que part del mobiliari urbà és municipal, sent instal·lat per la Brigada Municipal als anys 90.

 

Parc comunitari Campclar
Imatge de la degradació que pateix el parc. | Tarragona Digital

 

Els veïns lamenten que «estem ubicats entre dos grans pols atractius que han revitalitzat la zona, com l’Anella Mediterrània i la Rambla de Ponent, i és una llàstima la situació en què es troba l’espai». Argumenten també que si l’Ajuntament se’n fes càrrec es guanyaria pel barri un parc amb zona verda i jocs infantils.

 

Fa dues o tres dècades, el parc i la zona verda eren punt de trobada de la gent del barri, tant de grans com petits. Ara, aquesta familiaritat s’ha anat perdent, en paral·lel a la degradació de l’espai. En aquest sentit, Antonio Mataran assegura que «tinc la il·lusió que aquest parc torni a ser com abans i que els meus néts juguin aquí com ho van fer els meus fills».

 

 

La comunitat de propietaris té previst demanar per escrit a l’equip de govern que inclogui una partida al pressupost de 2020 per tal d’arranjar l’espai i també demanar hora per tal de reunir-se amb el govern municipal.