Les autonomies aplicaran «mesures correctives» als que alterin l'ordre de vacunació

Sanitat i les comunitats autònomes ho aprovaran aquesta tarda en el marc del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut

Una sanitària rep la vacuna a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona el dia de Reis
El document que aprovaran Sanitat i les autonomies assegura que s'ha de complir el que marca el protocol de vacunació. | Cedida

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes signaran aquest dijous, en el marc del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), l''Acord sobre l'aplicació de l'estratègia de vacunació enfront de la Covid-19 a Espanya', en el qual s'assenyala que s'aplicaran les mesures correctives necessàries per a garantir l'adequat procés de vacunació.

En concret, segons el text que s'aprovarà en el CISNS, i al qual ha tingut accés Europa Press, s'extremarà el seguiment, l'anàlisi i el control de l'aplicació de l'Estratègia, evitant qualsevol desviació, detectant, si s'escau, l'ús indegut de les vacunes i aplicant les mesures preventives i correctives que resultin necessàries per a garantir que els processos de vacunació es duen a terme d'acord amb els acords en aquesta estratègia.

L'estratègia de vacunació és una «obligació que incumbeix a tots»

Així mateix, en el document, en el qual es recorda que és la Unió Europea la responsable de signar els contractes amb les companyies farmacèutiques, es destaca que el compliment efectiu de l'estratègia de vacunació és una «obligació que incumbeix a tots», tant als poders públics com a la ciutadania. «No es tracta només d'una qüestió de responsabilitat, sinó també de solidaritat amb la població més vulnerable i amb els qui experimenten una major exposició al virus», assegura el text.

Segons l'estratègia, en la primera etapa de vacunació es prioritzen als residents i personal sanitari i sociosanitari en residències de persones majors i amb discapacitat; al personal sanitari de primera línia; a la resta de personal sanitari i sociosanitari; i a les persones amb discapacitat que requereixen intenses mesures de suport per a desenvolupar la seva vida (grans dependents no institucionalitzats). A més, en l'última actualització, es va acordar començar a vacunar a les persones de 80 i més anys en funció de la disponibilitat de dosi.

«Seguir fidelment les indicacions d'aquesta estratègia, que són les que ens han donat els experts sobre la base de criteris científics i ètics, constitueix la millor garantia per a aconseguir superar amb rapidesa i eficàcia la pandèmia i, per això, no són admissibles ni dreceres ni desviacions indegudes respecte del que entre tots hem acordat», postil·la el text.

El «millor mecanisme» per afrontar el procés de vacunació a Espanya

Així mateix, Sanitat i les comunitats autònomes reafirmen la seva posició que l'estratègia de vacunació és el «millor mecanisme» per a afrontar el procés a Espanya, ja que és un pla «únic» i està basat en criteris tècnics, ètics i científics, si bé es continuarà treballant de manera conjunta i coordinada per a anar actualitzant-la i definint nous grups a vacunar, i perquè el registre de vacunació es desenvolupi i actualitzi de manera efectiva.

De la mateixa manera, el Ministeri de Sanitat, presidit ja per Carolina Darias, i els responsables de les diferents conselleries de Sanitat ratificaran aquest dijous que la coordinació, col·laboració, lleialtat i transparència són principis clau per a l'èxit del procés de vacunació i la consecució dels objectius plantejats.

Finalment, el text que s'aprovarà destaca la necessitat d'adoptar les decisions que corresponguin per a comptar amb els mitjans i les capacitats necessàries per a afrontar les següents etapes del procés de vacunació, que vindran determinades per l'aprovació de noves vacunes, l'increment en l'arribada de dosi al nostre país i l'extensió de la població diana a la qual administrar-la.


Comentaris

envia el comentari