Agents de la Guàrdia Urbana en un control pel coronavirus a Figueres

Les comunitats autònomes seran les encarregades de decidir si es pot entrar i sortir de cada territori

Espanya prohibeix la mobilitat nocturna entre les 23.00 hores i les 06.00 hores

El Consell de Ministres extraordinari d'aquest matí ha aprovat la implantació d'un nou estat d'alarma a Espanya. La mesura preveu donar cobertura legal a les restriccions de drets que els governs de les comunitats autònomes ja han aplicat o aplicaran en els propers dies. La principal novetat és el toc de queda, que a Espanya prohibeix la mobilitat nocturna entre les 23.00 hores i les 06.00 hores mentre que a Catalunya entre les 22.00 hores i les 06.00 hores. D'altra banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha indicat que seran els governs autonòmics els qui decidiran si està permès viatjar d'un territori a un altre.

D'aquesta manera, cada comunitat autònoma decidirà si confina perimetralment o no la seva regió encara que es permetran els desplaçaments per motius laborals, mèdics, tràmits administratius o per cuidar de la gent gran o nens. Malgrat això, hi ha zones o ciutats arreu del país on no es pot entrar i sortir en llocs com Aragó, Galícia, Astúries, Andalusia o Madrid.

Actualment, Navarra i La Rioja són les úniques comunitats autònomes que han decretat un confinament perimetral en tot el seu territori. Una mesura que es va aplicar la setmana passada i que té una durada inicial de dues setmanes. Ara, caldrà veure si altres regions decideixen fer el mateix.

 

Les sancions per no complir amb les restriccions a Catalunya

El conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, ha explicat aquest matí que les sancions poden arribar fins als 600.000 euros en cas de no respectar les restriccions sanitàries per la Covid-19. Ho ha dit en una entrevista a Rac1 on ha confirmat també que els Mossos d'Esquadra han identificat aquesta matinada 92 persones que participaven en un 'botellón' il·legal a Sant Quirze del Vallès. 

De fet entre la nit d'aquest dissabte la matinada de diumenge 188 persones han estat identificades practicant 'botellón' i sense respectar les mesures sanitàries de la Covid-19. Concretament, les sancions es poden classificar entre lleus, fins a 3.000 euros, greus, fins a 60.000 euros i molt greus, 600.000 euros. A banda d'aquesta festa il·legal a Sant Quirze del Vallès, Sàmper també ha parlat de 18 identificats més a Bordils, al Gironès, i d'una altra festa amb 90 persones que s'ha dissolt en veure arribar cotxes de la policia.