Màxima alerta per les dades ofertes pel Ministeri de Sanitat en les últimes 24 hores. Navarra i la Comunitat de Madrid sobrepassen ja la incidència acumulada fins a nivells de riscextrem, amb més de 250 casos per 100.000 habitants els últims 14 dies. Navarra ha aconseguit aquest dilluns els 266 casos, i Madrid els 255. Aquestes dues comunitats tan sols són superades per les ciutats autònomes de Ceuta (269) i Melilla (502), si bé tenen una menor població. La mitjana espanyola se situa en els 149 casos.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Després de les dues comunitats citades, segueixen els seus passos el País Basc (233), Catalunya (207) i Astúries (159). En l'altre extrem, la Comunitat Valenciana (28), Múrcia (56), Balears (65) i Galícia (69), són les regions que presenten millors dades avui dia. A més, Sanitat va notificar ahir 189 morts més per Covid i una ocupació de les UCI que ja arriba al 18,7%. D'altra banda, Espanya ja suma de manera oficial 3,2 milions de casos de Covid i 75.199 defuncions.
Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), va assegurar durant la seva compareixença d'aquest dilluns que s'aprecia un clar ascens en 12 comunitatsespanyoles. Al seu torn, Simón explica que «estem en una situació d'inflexió», podent-se mantenir en el temps o empitjorar, ja que l'ascens de casos encara és bastant lent. El director del CCAES va afirmar que està «en mans de tots» canviar la tendènciaascendent dels últims dies.
«Si aconseguim mantenir aquesta situació de vall durant unes setmanes més, amb el nivell de vacunació que tindrem, podríem tenir una onadaepidèmica més lleu que les anteriors», va sentenciar. Sobre la quartaonada, Simón va expressar que «no evoluciona d'una forma tan ràpida com en les anteriors», si bé va admetre que el més normal és que aquesta pujada de casos duri bastants dies.
«Siguem conscients que hem passat tres onades»
Amb aquest panoramapreocupant damunt de la taula, Fernando Simón va fer una crida a la població perquè es compleixin totes les mesures fixades de cara a la SetmanaSanta. «L'objectiu seria que no tingués el mateix impacte que en festivitats prèvies. Espero que siguem conscients que hem passat tres ones i no seria desitjable tenir una altra, encara que fos menys important», va assenyalar aquest dilluns.
«Si entre tots som capaços de mantenir la disciplina i les mesures de control durant Setmana Santa, potser dins de dues setmanes no té sentit parlar de quarta onada sinó d'ondulació en un període curt o rebrot», va explicar Simón.
La preocupació més gran del Ministeri de Sanitat
Sobre el tema espinós de l'arribada de turistes internacionals al nostre país, especialment francesos, a Simón li intranquil·litza «fins a un cert punt». El director del CCAES va apuntar que els turistes que arriben a Espanya ho fa amb una PCR negativa.
En referència a la campanya de vacunació de Sanitat, Simón és optimista i considera que el ritme de vacunació augmentarà en les pròximes setmanes de manera notable. En el dia d'ahir, es va arribar a un rècord d'administració de dosi, amb prop de mig milió de dosis inoculades. «A mesura que anem immunitzant a les persones es valorarà reduir les mesures de control dels grups. No ara, dins d'un mes o mes i mig», ha assenyalat Simón.
L'epidemiòleg del CCAES va voler recordar que Sanitat està estudiant si és necessari ampliar les quarantenes dels contagiats per Covid fins als 14 dies, ja que la variant britànica apunta al fet que allarga l'interval d'infectivitat, encara que va assenyalar que en primer lloc han de quedar clares aquest tipus de conclusions prèvies.