Els treballadors i treballadores del Pius Hospital de Valls han tornat a sortir al carrer, una setmana més, per tal de reclamar a l'empresa les històriques reivindicacions a l'entorn la gestió de personal i assistencial del centre sanitari. El comitè d'empresa exposa que des del 2010 no es cobra la retribució variable per objectius (DPO) per manca d'equilibri pressupostari i que totes les millores que es proposen són rebutjades per manca d’ingressos econòmics. Alhora, els treballadors també denuncien que durant mesos el Comitè Directiu ha ignorat les reclamacions del Comitè d'Empresa en aquesta matèria, i que no hi ha voluntat per «trobar la forma d'abordar aquest fet, com tampoc s'ha vist que s'hagi implementat cap mesura».
En aquest sentit, el Comitè d'Empresa del Pius assegura que aquesta és una estratègia planificada dels directius «que no busquen altra cosa que l'esgotament dels treballadors i portar a la població al convenciment que la sanitat pública no funciona, ja sigui la catalana o l'espanyola». La raó de la negativa de l'equip directiu, segons sembla, és l'econòmica, juntament amb la validació d'unes ràtios que s'utilitzen a conveniència.
A tall d'exemple, el personal sanitari del centre denuncia que aquest estiu la direcció no ha cobert les vacances de personal, tot al·legant no disposar de personal substitut, mentre que el personal contractat eventualment té contractació en precari i és sotmès a ampliacions de jornada que superen la jornada laboral. En la línia, el personal indefinit assumeix la falta de personal tot fent canvis substancials ells mateixos en els seus horaris per a una assistència de qualitat o per companyerisme. Per la seva banda, els reforços que el personal sol·licita en Serveis d'Hospitalització i CSS són negats per la direcció amb l'argumentació «que es valorarà en cada moment».
Davant d'aquesta precarietat, els treballadors afirmen «que si s'aconseguís poder treballar amb la qualitat i les condicions que es mereixen, molts companys no es plantejarien abandonar el Pius Hospital per anar a treballar a un altre centre». Des del comitè s’alerta que la fuga de personal per sobrecàrrega de feina, i que a dia d'avui hi ha fins a un 20% dels llits tancats, fan que el principal damnificat de la situació sigui el pacient.
3 milions d'euros en un programa informàtic
No obstant això, tot i que l'equip directiu del Pius Hospital de Valls al·lega que un dels principals motius d'aquesta precarietat és la manca d'equilibri pressupostari, els treballadors del centre sanitari denuncien que recentment s'han invertit més de 3 milions d'euros en un programa informàtic que, lluny de millorar els aspectes tècnics i de tràmit, «deixa molt a desitjar en la part assistencial».