VOX Reus Jordi Ferré

Convoquen una manifestació contra la parada de Vox a Reus per Sant Jordi

Consideren «inconcebible» que l'Ajuntament autoritzin parades d'organitzacions que «ataquen de manera clara i directa la llengua i la cultura catalanes»

Vox encara no ha fet pública la seva llista electoral de cara a les municipals ni concedeix entrevistes als mitjans en relació a les eleccions generals, però sí que ha decidit fer campanya durant la Diada de Sant Jordi. Com bona part dels partits polítics de la ciutat, la formació d'ultradreta ha demanat l'autorització municipal per instal·lar una paradeta al centre de la ciutat; ha rebut el vistiplau que, des del govern local, ja es va justificar al plenari argumentant que són un partit legalment constituït i amb els mateixos drets que la resta.

Consideren «inconcebible» que l'extrema dreta tingui lloc a Sant Jordi

No ho veu així una trentena d'entitats de Reus, que han convocat accions de protesta contra la presència del partit ultra per Sant Jordi. En un comunicat emès aquest dijous, consideren «inconcebible que l'Ajuntament de Reus permeti la presència d'organitzacions que ataquen de manera clara i directa la llengua i la cultura catalanes i tots els valors associats a la Diada de Sant Jordi, així com els drets i les llibertats bàsiques de les persones».

Expliquen que aquest grup d'entitats s'ha reunit en menys de 24 hores per abordar la situació d'«alarma generada per la presència confirmada de paradetes de diversos col·lectius d'extrema dreta i de dreta extrema durant la pròxima Diada de Sant Jordi als carrers de Reus». Per plantar cara al «feixisme, masclisme i racisme» d'aquests col·lectius, es convoquen diferents accions.

sant jordi reus
Imatge de la plaça del Mercadal a la diada de Sant Jordi de l'any 2018 | Laia Solanellas

 

Les accions de protesta contra la presència de Vox

Per una banda proposen que les entitats que tinguin parada per Sant Jordi que mostrin el seu rebuig a la presència d'aquests col·lectius amb cartells i 'octavetes' informatives. Criden tota la ciutadania a mostrar aquest rebuig a partir de les 11 del matí per mitjà de cartells, xiulets, fulls informatius, armilles grogues amb missatges impresos i pancartes als balcons. Per últim, convoquen una concentració de protesta a les set de la tarda davant de l'Ajuntament de Reus.

En un darrer apunt del comunicat, s'anima a qualsevol organització que defensi «els valors de l'antifeixisme, el feminisme i l'antiracisme a fer arribar la seva protesta a l'Ajuntament de Reus», a difondre el comunicat i a sumar-se als actes convocats. El document el signen 29 entitats, en alguns casos vinculadess a l'Esquerra Independentista, però també de fora d'aquest entorn, com els Avis i Àvies per la Llibertat, diversos agrupaments escolta o elements del Seguici Festiu de Reus.

Els signants del comunicat

Pel que fa a partits polítics, s'hi han sumat la CUP —a més d'Endavant i Poble Lliure també de manera particular— i Podem. Ni ERC ni el PDECat han decidit secundar el comunicat i, segons les fotns consultades per aquest mitjà, no eren a la reunió d'aquest dimecres. Tots dos partits, segons fonts internes consultades per aquest mitjà, consideren que aquestes actuacions són contraproduents i només serveixen per donar publicitat a qui es critica.

El llistat d'entitats signants és el següent: Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, Reus Refugi, Comerç Solidari Reus, Esplai Albada, Cooperativa El Brot, Carrutxa, Avis i Àvies per la Llibertat, ANC, Agrupament Escolta i Guia MontsantCim, CUP, Pirates de Catalunya, Poble Lliure, EUiA, CDR Reus, Coordinadora de Danses de Reus, Xiquets de Reus, AAVV Horts de Miró, CGT, Construïm República, Casal Despertaferro, Endavant, Sindicat d'Estudiants dels PPCC, Bou de Reus, Ball de Diables de Reus, Primàries Reus, Podem, L'Hora Violeta, Intersindical-CSC, H2O i Agrupament Escolta La Mulassa.