Unes 500 persones s'han concentrat aquest dilluns a Tarragona amb motiu del 8-M. L'acte ha estat convocat per la Plataforma 8M del Camp de Tarragona i ha reclamat la igualtat de gènere, la fi de la violència masclista i la fi de la bretxa salarial. També ha servit per denunciar que la pandèmia ha empitjorat la situació laboral de les dones i que moltes de les feines feminitzades que fan són considerades essencials però no tenen el reconeixement social i salarial que correspondria. Per l'escenari que s'ha habilitat hi han passat grups de teatre i de música, així com membres del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona, que han denunciat la precarietat laboral que pateixen les dones que netegen els hospitals.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
Marjorie Machado, membre del col·lectiu feminista Fridas de Tarragona, ha explicat que el 8-M «no és un dia de celebració, sinó de reivindicació». «Seguim reivindicant el que no se'ns ha donat. Tenim feines feminitzades i precaritzades per la pandèmia. S'ha vist com el capitalisme no és compatible amb la vida i sortim al carrer per recordar-ho», ha apuntat.
L'acte ha començat recordant que aquest dilluns al matí disset persones han estat identificades pels Mossos d'Esquadra, que investigaven unes pintades aparegudes a la seu de Vox. Posteriorment s'han llançat diferents proclames a favor de la lluita feminista i s'ha recordat que desenes de dones han perdut la vida en crims masclistes.
Durant la concentració el grup Tornavís Teatre ha fet una actuació en la qual denunciaven diferents formes de discriminació que pateixen les dones quotidianament, com les dificultats que tenen per trobar feina perquè han de tenir cura dels infants, la pressió que reben de la publicitat per seguir els cànons de bellesa imposats socialment o la manca de coneixement que hi ha sobre les grans figures femenines de la història. Per l'escenari també hi ha passat el grup de ball Artífex, de Bonavista.
A continuació, el Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona ha denunciat la precarietat laboral que pateixen les dones que netegen els hospitals i ha reivindicat la lluita per la sanitat pública per davant de la privatització del servei. Finalment, part dels concentrats s'han dirigit cap a la plaça Corsini per acabar l'acte.
Unes 300 persones se citen a Reus
A la capital del Baix Camp, unes 300 persones s'han aplegat a la plaça de la Llibertat per reivindicar el 8-M i reclamar, alhora, el paper essencial que les dones desenvolupen també en l'àmbit de la cultura. A l'inici dels parlaments, la Plataforma 8M ha volgut mostrar la seva solidaritat amb les feministes identificades aquest matí pels Mossos d'Esquadra per encartellar i fer pintades a la seu de Vox a Tarragona. Seguidament, el grup de dansa Sens_e ha actuat a la plaça reusenca, que ha acollit diverses accions artístiques i musicals.
A l'escenari s'ha llegit el manifest de la Plataforma 8M, que ha repassat l'impacte de la pandèmia, la crisi i les restriccions que afecten directament la vida de les dones. Finalment, diverses membres de l'Associació Senegalesa de Reus han clos l'acte a ritme de tambors i música tradicional.