Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un moment de l'acte central de l'any d'homenatge al compositor musical Robert Gerhard, celebrat a l'Auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú

L'Any Robert Gerhard inclourà un concert al Palau de la Música i un congrés al MNAC

La commemoració del 125è aniversari del naixement del compositor vol divulgar el seu llegat

L'Any Robert Gerhard  omplirà el 2021 de  música i cultura i tindrà com a punts forts la celebració del concert extraordinari 'Barcelona 1936' el 25 d'abril al Palau de la Música Catalana, que desembocarà en la celebració a l'estiu del Festival - Congrés Internacional Robert Gerhard a la sala oval del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). En aquest sentit, el cinquantenari de la mort del músic i compositor el 2021 i la commemoració del 125è aniversari del seu naixement vol divulgar el llegat del músic a través de la difusió i interpretació de les seves obres, incentivar l'edició de partitures, edicions crítiques i nous enregistraments discogràfics i audiovisuals i impulsar la seva internacionalització.

La commemoració  del doble aniversari va arrencar a principis de febrer l'estrena mundial del concert per a piano i corda, 'La Flor de l'Atzavara', un encàrrec de la Camerata Eduard Toldrà, formació instrumental activa en la recuperació del patrimoni musical català i que ha fet de l'obra de Robert Gerhard el fil conductor de la seva programació.

Avui dilluns, l'Auditori de Barcelona acull els 'Ballets de Robert Gerhard' a càrrec dels pianistes Miquel Villalba i Jordi Masó que interpretaran tres ballets transcrits per a piano a quatre mans o dos pianos pel mateix Gerhard: 'Pandora' (1942), 'Ariel' (1934) i 'Alegrías' (1943). Al març, el concert 'l'Art de la Fuga' es podrà gaudir a Valls (27 de març) i Vilanova i la Geltrú (28 de març), amb un repertori Format per Bach i Gerhard a càrrec de la Camerata Eduard Toldrà acompanyada d'Ariadna Padró (violí) i Marina Durany (flauta travessera) i Dani Espasa (clavicèmbal i direcció).

'Barcelona 1936'

Pel que fa al concert extraordinari al Palau de la Música, 'Barcelona 1936', es repetirà a diversos punts de Catalunya després del seu pas pel Palau de la Música. El concert commemorarà el 85è aniversari del Festival Internacional de Música Contemporània que es va celebrar a Barcelona el 1936 en el qual es va estrenar el Concert per a violí 'A memòria d'un àngel', d'Alban Berg, un dels concerts referents de tota la història de la música.

El programa també inclou una de les obres centrals de la celebració de Gerhard, la cantata 'L'Alta Naixença del Rei En Jaume'. Aquesta cantata, composta el 1932, és fruit de la col·laboració entre Gerhard i Josep Carner, dues figures que l'esperit classicista i racionalista del Noucentisme va posar en contacte. El concert estarà dirigit per Edmon Colomer i interpretat per la Camerata Eduard Toldrà, l'Orquestra de Cambra de Granollers, la Coral Cantiga, el Cor Enric Granados, acompanyats de Corrado Bolsi (violí), Sara Blanch (soprano) i Joan Cabero (tenor).

Un congrés de difusió

A l'estiu del 2021 la sala oval del MNAC es convertirà en la seu del Festival Internacional Robert Gerhard  que tindrà lloc del 25 de juny al 24 de juliol i esdevindrà l'altaveu de difusió del gran simfonisme de Gerhard. Atesa la normativa restrictiva derivada de la pandèmia de la Covid-19 el festival només es pot celebrar en espais tancats de grans dimensions, característica que compleix l'espai triat.

La programació de les simfonies de Gerhard, esdevindrà el fil conductor de tota la programació complementada també amb concerts i conferències que s'anunciaran en els pròxims mesos. A més, el festival integrarà el Congrés Internacional Robert Gerhard i un Campus d'Estiu, punt d'encontre de projectes d'estudi i divulgació de la música catalana.

Alhora, durant tot l'any s'impulsaran diferents activitats paral·leles arreu del territori com l'exposició 'Tot escoltant Gerhard, un Quixot amb noblesa d'esperit', que després de passar per la Biblioteca de Catalunya i la seu de la Delegació de la Generalitat a Brussel·les, es pot visitar a Valls a partir del 28 de gener i està previst que viatgi a diferents municipis catalans durant el 2021. Precisament, la ciutat de Valls, vila nativa de Gerhard, ha esdevingut centre neuràlgic de la commemoració, acollint una programació pròpia d'actes, concerts, conferències, recitals i altres activitats. Per altra banda, a Barcelona també s'han programat les sessions 'Gerhard i el cinema' que acollirà la Filmoteca de Catalunya al març on es recull el llegat musical que Gerhard va deixar al món del cinema a través de la projecció de les pel·lícules 'Secret People' (1952) i 'This Sporting Life' (1963).

La commemoració de l'any Robert Gerhard 2020-2021 desembocarà a la tardor-hivern del 2021 amb el projecte 'SuperextramegaGerhard', una gira per Catalunya d'un espectacle per a tots els públics fruit de l'encàrrec d'una obra a un compositor/a de primer nivell.