El Dia Internacional de la Biodiversitat se celebrarà a Reus amb un concurs fotogràfic a Instagram. La regidoria de Medi Ambient i Recursos Humans, amb el concurs, té l'objectiu de fomentar la participació social, la creativitat i incentivar que la ciutadania mostri la biodiversitat de la ciutat, a través de fotografies de la vida natural als parcs, jardins, camins, camps i conreus.
Daniel Rubio, regidor de Recursos Humans i Medi Ambient, destaca de la iniciativa que «és una de les accions emmarcades en el pla de sensibilització per a implicar a la ciutadania en els objectius ODS. A través de la fotografia, què és un llenguatge universal, volem difondre i involucrar als veïns i veïnes de la importància de preservar la riquesa natural i diversitat biològica del nostre municipi».
Fotografia la biodiversitat de Reus
El concurs a Instagram tindrà una durada de 10 dies, entre el 22 i el 31 de maig. Per participar cal tenir més de 18 anys i s'han de publicar utilitzant els hashtags #ReusBiodiversitat i #Reus2030 i seguir a @reus_cat.
En aquest sentit, un dels requisits és capturar una fotografia del paisatge i la natura del municipi, a més de marcar la ubicació de la fotografia i aconseguir 'likes'. Així mateix, no hi ha límit de fotografies per a participar i el perfil d'Instagram ha de ser obert perquè les fotografies siguin accessibles. No s'acceptaran fotografies d'animals domèstics o espècies en perill d'extinció.
En aquest sentit, el jurat farà una selecció de 12 fotos entre les 30 que tinguin més likes a Instagram. Aquestes seran utilitzades per fer un calendari de sobretaula il·lustrant cadascuna un mes de l'any. D’entre aquestes 12 fotos el jurat escollirà la foto guanyadora d’una nit en un bungalow de fusta al càmping Prades Park amb esmorzar al restaurant Comtes de Prades. Tots els participants seran obsequiats amb una guia de 'Rutes per Reus i el seu Entorn'.
Reus, una ciutat plena de biodiversitat
La capital del Baix Camp té 24,7 hectàrees de parcs i zones verdes i 2.341 hectàrees de superfície agrícola conreada. Des de l'Ajuntament, per potenciar la biodiversitat del municipi, es fan actuacions com deixar troncs morts en descomposició que proporcionen refugi i menjar pels insectes; realització de tractaments preventius; substitució de la gespa per prats naturals; plantació d’espècies autòctones que requereixen poca aigua pel seu manteniment; control de vegetació amb segues mecàniques sense aplicació d’herbicides, entre altres iniciatives.
A més, també s'està impulsant el projecte de la V Verda: Xarxa d’Espais Lliures de Reus. Recentment s'ha posat en marxa la licitació del servei de redacció del 'Pla d’acció per al desenvolupament de la V Verda'. En aquest s'hi volen fer accions com el tractament de marges, reconducció d'aigües, augmentar la connectivitat ecològica a través de les rieres i barrancs, entre altres mesures per ampliar la biodiversitat i els valors ambientals de Reus.