El jutjat contenciós-administratiu número 2 de Tarragona ha condemnat l'Institut Català de la Salut (ICS) per negligència pel «deficient funcionament dels serveis públics sanitaris en l'assistència rebuda per Enrique Gheron a l'Hospital Joan XXIII», segons ha avançat el 'Diari de Tarragona'. Gheron va patir un infart el passat 24 de desembre del 2014 i va haver de ser evacuat d'urgència a l'Hospital de Bellvitge de Barcelona perquè la unitat d'hemodinàmica de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona estava tancada.
La mort d'Enrique Gheron va aconseguir que la unitat reobrís les 24 hores dos mesos després, el febrer del 2015, tot i que l'Institut Català de la Salut ha rebut la condemna i haurà d'indemnitzar la família, a més d'assumir les despeses del judici.
La vídua de Gheron, Maria Victòria Viu, va presentar una primera reclamació patrimonial a l'ICS, però aquesta va ser desestimada, i després va interposar la denúncia. La dona apuntava que el seu marit havia arribat a l'hospital a temps i que no es va actuar amb prou urgència, retardant injustificadament el protocol en casos d'infart. Així doncs, el trasllat del pacient a l'Hospital de Bellvitge va ser massa tard, i Gheron va patir una segona aturada cardíaca durant el trasllat que li va provocar la mort.
Incongruències i contradiccions en les hores en què es va actuar
La sentència, recollida pel citat mitjà, corrobora les acusacions i apunta que hi va haver «clares contradiccions en les hores que figuren en la documentació mèdica». Les hores relatades per l'esposa de Gheron, els metges i les proves mèdiques no quadren. Enrique Gheron va entrar a urgències a les 19.06 hores, segons la seva dona, i després de diverses proves, es va activar el 'codi infart' a les 20.30 hores, quan la unitat d'hemodinàmica ja feia mitja hora que estava tancada i que va obligar a traslladar-lo a Barcelona. Finalment va morir a les 22.50 hores durant el seu trasllat cap a Bellvitge.
Finalment, la jutgessa apunta que Enrique Gheron hauria d'haver sigut traslladat a la unitat d'hemodinàmica de Joan XXIII després de l'electrocardiograma de les 19.34 hores, però que no es va avisar el metge responsable fins a les 20.10 hores, quan la unitat d'hemodinàmica ja estava tancada. El protocol, però, establia que s'ha d'assistir els pacients que hagin arribat a urgències abans de les 20 hores. Per tot, doncs, la jutgessa insisteix que va existir una «conjunta actuació negligent dels serveis sanitaris. Recordem que es tractava d'un pacient amb infart agut de miocardi que va acudir al servei d'urgències d'un hospital amb la unitat d'hemodinàmica en funcionament».