Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu de la tiradora ebrenca Sònia Franquet

El terrible testimoni de la tiradora olímpica ebrenca Sònia Franquet, assetjada per la seva exparella

L'esportista d'elit assegura que es va sentir «desprotegida» per la federació de tir

El jutjat penal número 1 d'Avilés, a Astúries, ha condemnat finalment Jorge Llames, exparella de la tiradora ebrenca Sònia Franquet, per un delicte d'assetjament. Segons han avançat mitjans com 'El Comercio' i 'Marca' i ha pogut confirmar TarragonaDigital, el també tirador espanyol i Sònia havien sigut parella durant 10 anys, quan ella va decidir posar fi a la relació amb una situació «insostenible». Va ser llavors quan va començar el seu malson per a l'esportista d'elit nascuda a Ascó.

«Em passava algo típic que passa a les dones que som víctimes, que ens carreguem a nosaltres la culpa  sense pensar que pot ser una cosa que ens està fent l'altra persona», admet Sònia, que fins i tot s'arribava a plantejar no anar a casa en sortir de la feina: «Moltes vegades penava en quedar-me a dormir en un hotel i anar el dia següent a treballar sense passar per casa». 

Els incidents anaven a més i «cada vegada eren més greus» i «l'única manera de parar-li els peus va ser denunciant-lo», afirma la tiradora. Franquet ha explicat que després de separar-se va començar un assetjament continu per part de Llames, el qual vigilava si ella estava a casa o no i la seguia pel carrer amb cotxe. «Cada cop que veia un cotxe o una moto semblants m'espantava», declara ella i assegura que fins i tot va haver de canviar les seves rutines i el número de telèfon. 

L'acusat enviava missatges i trucava de forma insistent a Franquet, vigilava casa seva i revisava les gravacions de les càmeres de seguretat  del domicili de Sonia per controlar-la a ella i a les persones del seu voltant. «Vaig haver de prendre unes mesures que sense l'assetjament no les hauria hagut de fer».

L'ordre d'allunyament caduca el pròxim mes de maig

Ara el jutge ja ha dictat una sentència ferma i no es pot recórrer, condemnant-lo a no apropar-se a més de 500 metres de Sònia durant tres anys, fer 80 dies de feines en benefici a la comunitat, a pagar les despeses del judici i una indemnització de 900 euros a la víctima. L'ordre d'allunyament, però, venç el pròxim 3 de maig, ja que es comença a comptar des de la denúncia, que es va interposar el 2 de maig del 2018.

Jorge Llames en una foto publicada a les seves xarxes socials el 2018
Jorge Llames en una foto publicada a les seves xarxes socials el 2018 | Instagram @llamesteam

La violència masclista va començar abans de deixar la relació, explica Franquet, qui apunta que Jorge revisava qui li enviava missatges de WhatsApp i «semblava que li havia de demanar permís per qualsevol cosa». En aquells moments ella no era capaç d'adonar-se que estava sent víctima de maltractament, tot i que els seus amics li intentaven fer veure. Finalment va decidir anar a interposar una denúncia a la Policia Nacional: «vaig parlar amb gent especialitzada en detecció de violència de gener i em van dir que li havia de parar els peus».

Sònia Franquet continua amb la seva vida vivint i treballant al mateix lloc esperant «que no passi res». «De moment no he pres cap mesura extraordinària», assegura, mentre segueix les pautes que et donen quan ets una víctima de violència de gènere com estar en llocs on hi hagi més gent o tancar les portes per la nit. Mesures d'autoprotecció.

«Desprotegida» per la federació de tir

Un cop interposada la denúncia, Sonia Franquet assegura que la Reial Federació Espanyola de Tir Olímpic (RFEDETO) no li va donar suport. L'abril d'aquell any havien de coincidir a la Copa del Món de tir olímpic de Corea, i ella va trucar al president, Miguel Francés, per demanar-li que parlessin amb Llames perquè la deixés tranquil·la. Ell va prometre que no passaria res, però no va ser així. «M'he sentit desprotegida», assegura l'ebrenca i apunta que el mateix president va demanar-li en dues ocasions que no denunciés Jorge. 

Quan finalment va interposar la denúncia, el president de la RFEDETO li va demanar que la retirés «perquè el tir és un esport que no està ben vist perquè utilitza armes, i això podria augmentar la seva mala imatge». Franquet també va enviar diversos correus electrònics al Consell Superior de l'Esport, però mai va obtenir resposta.

La RFEDETO dona ara suport a Franquet i li demana disculpes

La Reial Federació Espanyola de Tir Olímpic ha mostrat aquest divendres el seu suport a la tiradora olímpica Sònia Franquet i li demana «disculpes» per haver pogut incórrer «en algun error en la gestió del problema».

«La Reial Federació Espanyola de Tir Olímpic i la Federació de Tir Olímpic del Principat d'Astúries (FETOPA) volen expressar el seu més sincer i rotund suport a l'esportista Sonia Franquet enfront dels episodis d'assetjament per part de la seva exparella, que la tiradora va denunciar fa tres anys i que ara han estat condemnats en sentència ferma i difosos en els mitjans de comunicació», assenyala el comunicat.

La RFEDETO va explicar que en el moment en el qual es va fer efectiva la denúncia va adoptar «mesures disciplinàries immediates» contra el denunciat. «Cal recordar que, quan la RFEDETO va tenir constància de la presentació d'una denúncia contra la seva exparella per part de Franquet, la Federació Espanyola va adoptar en 2018 mesures disciplinàries immediates i contundents i va procedir a excloure aquest tirador de l'equip nacional amb la consegüent pèrdua d'ajudes». va manifestar l'organisme federatiu. Sònia Franquet, però, assegura que mai s'ha obert cap expedient disciplinari.

«Des de RFEDETO i FETOPA lamentem que hàgim pogut incórrer en algun error en la gestió d'aquest problema complex iniciat en l'àmbit privat de dos tiradors d'elit federats i, si és així, demanem sinceres disculpes a la nostra tiradora, va afegir.