Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un guàrdia civil de trànsit demanant la documentació a un conductor

Si ets conductor, és possible que t'hagin enganyat amb la 'nova etiqueta' de la DGT

La 'nova etiqueta' prohibeix la circulació dels vehicles amb més de 200.000 km recorreguts

Has sentit a parlar de la 'nova etiqueta' de la Direcció General de Trànsit? Si ets dels que acostuma a revisar les xarxes socials cada dia, potser saps de què va tot això. Si no és així, t'aconsellem seguir llegint, si no vols emportar-te un disgust.

Fins ara, sabíem de l'existència dels quatre distintius ambientals amb què Trànsit classifica els vehicles en funció del grau d'emissions contaminants. Tot i això, durant les últimes setmanes s'ha especulat sobre una nova incorporació.

Es tracta de l'«Etiqueta D», un adhesiu suposadament adreçat als cotxes de més quilometratge. El distintiu serviria per distingir els turismes amb més de 200.000 km recorreguts que, de la mateixa manera, quedarien bandejats de les Zones de Baixes Emissions (ZBE).

«Etiqueta D»: la nova suposada incorporació de la DGT

Fa unes quantes setmanes es va començar a fer viral per xarxes socials una notícia sobre l'entrada en funcionament d'un distintiu ambiental nou. Coneguda com l'«Etiqueta D», aquest suposat adhesiu serviria per destacar els vehicles amb elevat quilometratge i prohibiria totalment la seva circulació dins de les ZBE.

Foto d'una carretera amb retencions.
La suposada 'nova etiqueta' prohibeix la circulació als vehicles amb molts quilòmetres. | ACN

Tal com detallen alguns mitjans, el distintiu s'atorgaria als automòbils amb més de 200.000 km recorreguts, independentment del grau d'emissions contaminants. I no només això: ara és quan ve el plat fort. Segons el que s'ha indicat, la imposició d'aquest adhesiu és irreversible. Tanmateix, els conductors tindran l'opció de recuperar el seu etiquetatge original amb el pagament d'una taxa mensual de 28 euros. Sembla una broma, oi?

Doncs sí, finalment va resultar ser just això. La notícia va ser publicada per Diario Motor el 28 de desembre, dia dels Sants Innocents. El mateix mitjà es va encarregar de revelar que es tractava d'una mentida. Tot i això, la primícia ja s'havia estès moltíssim per les xarxes socials.

Aquestes són les quatre etiquetes ambientals de Trànsit

Els adhesius homologats continuen sent els mateixos que coneixíem fins ara. En total, la DGT recull quatre categories d'emissions equivalents a cadascuna de les etiquetes ambientals. Aquests són els distintius, de més a menys eficiència ecològica:

1. Etiqueta 0 emissions (Blau)

L'Etiqueta '0 emissions' s'atorga als automòbils més eficients. Segons detalla Trànsit, podran portar aquest distintiu els vehicles elèctrics de bateria (BEV, per les seves sigles en anglès), els elèctrics d'autonomia estesa (REEV, per les seves sigles en anglès), els elèctrics híbrids endollables (PHEV, per les seves sigles en anglès) amb una autonomia de 40 km o els vehicles de pila de combustible.

Imatge de les quatre etiquetes adhesives que s'han de dur obligatòriament al cotxe
La DGT indica quines són les quatre categories d'emissions. | CatalunyaDiari

2. Etiqueta Eco

L'Etiqueta 'Eco' identifica bàsicament els vehicles híbrids, de gas o mixtos. Tenen dret a aquest adhesiu els turismes elèctrics endollables amb menys de 40 km d'autonomia i els híbrids no endollables. Dins aquest rang, també hi ha els cotxes que funcionen amb gas. Això sí, tal com detalla la DGT, han de complir els requisits de l'etiqueta 'C'.

3. Etiqueta C (Verd)

L'Etiqueta 'C' inclou els vehicles amb dipòsit de benzina o gasoil que «compleixen les últimes emissions EURO», segons la DGT. Concretament, el distintiu s'atorgarà als cotxes i furgonetes lleugeres de benzina matriculades des del gener del 2006 i gasoil des del setembre del 2015. També els pertany aquesta etiqueta als vehicles pesants amb matriculació posterior al 2014.

4. Etiqueta B (Groc)

Finalment, Trànsit destaca l'Etiqueta 'B', destinada als vehicles que no compleixen els requisits mínims d'emissió. Així doncs, el distintiu va dirigit a cotxes que funcionen amb benzina i han estat matriculats a partir del 2001, i els de gasoil matriculats a partir del 2006. En el cas dels vehicles pesants, servirà per als matriculats des del 2006.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp