Un cotxe de color negre travessant una basa d'aigua enmig d'un xàfec

Si condueixes amb pluja, posa't alerta: les 3 multes de la DGT poc conegudes

Aquestes tres infraccions se solen repetir en dies de pluja i comporten abundants multes econòmiques

El mes de setembre ens ha donat la benvinguda amb pluges torrencials a molts punts d'Espanya. Aquestes pluges van ser causades per la DANA que ha ocasionat fortes precipitacions a bona part del país, causant estralls en molts municipis.

A causa d'això, totes les alertes posen l'atenció als conductors, animant a no agafar el cotxe si no és imprescindible. En aquest sentit, si has de conduir, recorda extremar les precaucions, ja que la DGT està més a l'aguait que mai.

Mantenir la seguretat viària és l'objectiu principal de l'organisme. Per aquest motiu, amb l'arribada de les pluges, la DGT recorda alguna de les sancions a què et pots enfrontar.

Amb pluja, condueix amb precaució

Extremar les precaucions en conduir amb pluja és de vital importància tant per evitar sancions com per mantenir la seguretat. Cal recordar que no només pot afectar la seguretat pròpia, sinó també la dels altres.

Muntatge d'un cotxe ple de gotes de pluja i una foto amb un adhesiu que fa que puguis veure a través del retrovisor
És important extremar les precaucions en conduir mentre plou | Amazon, Getty Images Signature

Tots els conductors han de tenir en compte una sèrie de precaucions per no enfrontar-se a les dures multes de la Direcció General de Trànsit, que ha passat de redoblar els seus esforços per l'operació tornada a fer-ho per les pluges.

En aquest sentit, cal destacar que, durant els dies de pluja, hi ha moltes infraccions que resulten desconegudes per a gran part dels conductors. Això no obstant, no evitarà que et sancionin per cometre-les.

Les 3 multes de la DGT que es repeteixen en dies de pluja

En concret, hi ha tres infraccions sancionades per la DGT que no tots tenen en compte i que, de fet, molts ni tan sols coneixen. Fer-ho és primordial per evitar multes i perills innecessaris.

Manca de visibilitat a les llunes del vehicle

En primer lloc, una de les infraccions més freqüents, que comporta una sanció de la DGT, està relacionada amb la brutícia del vehicle. Sobretot, si aquesta afecta la visibilitat mitjançant les llunes d'aquest.

Per garantir la visibilitat, és primordial que els eixugaparabrises estiguin en bon estat. En cas que les escombretes estiguin en mal estat, la sanció pot pujar als 80 euros, sense pèrdua de punts.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Sanció si els eixugaparabrises no funcionen

D'altra banda, també relacionada amb la infracció anterior, el conductor ha de saber que, si l'eixugaparabrises directament no funciona, els agents de trànsit poden obligar-lo a parar el vehicle. Així mateix, si no està ben calibrat i, en activar-lo, el conductor mulla amb el líquid de l'eixugaparabrises altres cotxes, la sanció pot pujar als 200 euros.

Una persona conduint amb les mans al volant i una imatge de les mans duna altra persona traient bitllets duna cartera
Si l'eixugaparabrises no funciona bé, et pot caure una multa | Pexels, Getty Images Signature

Compte amb mullar els vianants

Una altra sanció desconeguda i que es pot donar els dies de pluja està relacionada amb els tolls. Si passes amb el vehicle sobre un toll i mulles a un vianant, el càstig pot pujar als 200 euros de multa.

Així ho estipula l'article 46 del Reglament General de Circulació, on s'assenyala l'obligació del conductor de moderar la velocitat «quan es pugui esquitxar o projectar aigua a altres usuaris de la via». Si ho fas, s'entén que no s'ha moderat.

Altres sancions a tenir en compte en dies de pluja

Però, aquestes tres, tot i que sí que són les més desconegudes, no són les úniques multes a què et pots enfrontar en dies de pluja. N'hi ha dues més de les quals cal estar molt pendent.

Matrícula no visible

En cas que la matrícula no sigui visible a causa d'un problema amb la pluja o el fang, el conductor es pot enfrontar també a una sanció que arriba als 200 euros.

Enllumenat del cotxe

D'altra banda, encara que això és vàlid per a cada dia, és també important portar l'enllumenat del cotxe en perfecte estat. Si algun far no funciona o si no es fan servir els llums de la forma correcta, la sanció també podria ascendir a 200 euros.