Aquest divendres, 6 de setembre, el Centre de Lectura de Reus acollia una conferència al voltant d'una temàtica global que preocupa cada cop més arreu de la Terra. La xerrada, titulada «La transició energètica, llums i ombres», va anar a càrrec d’Anton Soler Ferrater, metge i activista mediambiental; i Ramon Sans Rovira, enginyer industrial i impulsor de la transició energètica TE21. L’acte es va realitzar després de la concentració setmanal del grup ecologista Fridays for Future.
La cerca d'un nou model energètic, una de les claus de la conferència
«Un altre model energètic és possible i necessari». Així de clar ho va deixar en l'acte l’enginyer Ramon Sans Rovira, qui ha dedicat el seu temps des de la seva jubilació a investigar i demostrar el benefici de les energies renovables. L’enginyer va arrencar la seva ponència explicant que l'energia és «un bé social estratègic sobre el que actualment no tenim cap control» i destacant que «els sistemes de generació i de consum actuals (petroli, gas, urani i carbó) perjudiquen greument el planeta».
Sans va explicar que el consum de fòssils decreix un 1% anualment, mentre que l’aprofitament de les energies renovables augmenta un 2% però que, tot i això,«no és suficient ja que, segons els científics, només ens queden 10 anys per corregir-ho». Sans va alertar sobre l’abús energètic realitzat en els darrers anys. «El 2014 es va fer un ús mundial de 19 TWa i es preveu que el 2015 sigui de 28 Twa. Aquest abús ha comportat la reducció dràstica de les reserves fòssils que ens obliga a usar altres fonts infinites com la solar, eòlica, marina, hidràulica o geotèrmica», va argumentar.
Una aposta per l'energia renovable
Segons Sans, les energies renovables són «viables energèticament, climàticament, econòmicament i territorialment». «Són la millor alternativa per evitar que es cremin diàriament 13,5 milers de milions de litres de petroli que provoca l’emissió de 70 milions de tones de CO2 cada dia», va deixar anar. Per la seva banda, Anton Soler va destacar en la seva intervenció la importància de les accions realitzades pel moviment 'Fridays For Future' arreu del món i va demanar «agafar de les mans als nostres pares, fills i avis i sortir al carrer per manifestar-nos els propers 20 i 27 de setembre i exigir als polítics accions que beneficiïn el medi ambient».