Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un hospital exclusiu per a pacients amb coronavirus

El confinament ha evitat gairebé mig milió de morts a Espanya pel coronavirus

A tota Europa s'haurien salvat 3,1 milions de vides segons un nou estudi de l'Imperial College London

Imatge d'un hospital exclusiu per a pacients amb coronavirus
El confinament ha evitat gairebé mig milió de morts a Espanya pel coronavirus | EFE

Un nou estudi  del prestigiós Imperial College London, al Regne Unit, i publicat aquest dilluns, 8 de juny, a la revista 'Nature', ha revelat que el confinament  que s'ha decretat en els últims tres mesos a gran part d'Europa, juntament amb altres mesures «no farmacèutiques», podria haver salvat 3,1 milions de vides del coronavirus. 

D'aquests 3,1 milions, 450.000 persones són les que s'haurien pogut salvar  a Espanya, un dels països que ha aplicat el confinament de forma més estricte a tot el continent i que encara no s'ha acabat del tot per les fases de desescalada proposades pel govern. 

L'estudi fa estimacions comparant les dades de transmissió del virus d'onze països, entre ells Espanya. Des de les primeres setmanes de març i fins a principis del mes de maig, els països van començar a decretar restriccions de moviments, tancament d'escoles i negocis, i finalment confinaments totals en alguns casos, amb la intenció de frenar l'expansió del coronavirus. 

Aquest tipus de mesures, que molts van considerar necessàries en el seu dia, han generat tota mena de crítiques que han anat augmentant amb el pas de les setmanes, especialment per la seva duresa  i l'impacte social i econòmic que ja s'està veient en la majoria de països.

Ara, però, aquest estudi demostra que van ser mesures eficaces per salvar milions de vides només a Europa i ajudarà, en el futur, a enfrontar-se a noves situacions similars i si es pot actuar de forma diferent per intentar reduir l'afectació econòmica. 

L'anàlisi de les morts, més fiable que dels casos positius

Els investigadors de l'estudi han proposat, a més, que l'anàlisi de la pandèmia serà més fiable si es valoren les dades sobre la mortalitat, més que no pas els contagis, ja que ha quedat demostrat que molts dels casos reals de coronavirus no es detecten.

En canvi, és més fiable l'estudi de morts, que aporten una visió més real de la pandèmia de la Covid-19 a cada zona. En aquest sentit, els investigadors van utilitzar les dades dels morts per a detectar canvis en l'evolució de la malaltia com a resultat de les mesures no farmacèutiques implementades pels països.

Segons aquest estudi, entre 12 i 15 milions de persones dels onze països analitzats van contagiar-se de coronavirus, entre el 3,2 i el 4% de la població, amb variacions segons els països. Bèlgica seria el país amb més població contagiada, un 8,8%, seguida d'Espanya, amb un 5,5%, uns 2,3 milions de persones. 

El percentatge d'Espanya pràcticament coincideix amb l'estudi de prevalença que s'ha fet i del qual ja coneixen els resultats de dues onades. Totes dues van aportar un percentatge d'entre el 5 i el 5,1%  de població contagiada. 

Comparant el nombre de morts reals  amb el que preveia el seu model matemàtic si no s'haguessin decretat mesures de contenció, els investigadors van detectar que s'han salvat uns 3,1 milions de vides, i que el número R0, que indica quants casos secundaris apareixen d'una malaltia a conseqüència del cas primari, és a dir, a quanta gent pot infectar cada persona malalta, va situar-se per sota d'1 també per les mesures de confinament. 

Un dels autors de l'estudi, Samir Bhatt, del Centre d'Anàlisi Global de Malalties Infeccioses de l'Imperial College, assegura que «aquestes dades suggereixen que, sense aquestes intervencions, com els confinaments o el tancament d'escoles, hi hauria hagut moltes més morts per Covid-19», i que la taxa de transmissió ha caigut des de «nivells alts» fins a «nivells sota control».

A més, ha assegurat que «la nostra anàlisi suggereix també que hi ha hagut moltes infeccions de les estimades. Ara s'ha de considerar curosament el manteniment de les mesures necessàries per a mantenir sota control la transmissió del SARS-CoV-2».