Es confirma finalment el canvi brusc de temps a partir de diumenge

Les temperatures baixaran clarament amb ambient d’avançada tardor, vent, alguns xàfecs i la primera nevada de la temporada al Pirineu

El temps farà un canvi brusc els propers dies després de moltes jornades de sol i ambient molt agradable o càlid. Els models meteorològics havien indicat dies anteriors que hi hauria una baixada clara de les temperatures, però ahir es van fer enrere i aquesta opció pràcticament desapareixia. Avui divendres, però, hi ha hagut un nou canvi en les previsions i pràcticament tots els models s’han posat d’acord per confirmar aquesta situació que ens portarà un ambient d’avançada tardor.

Si bé les precipitacions s’han rebaixat força, els models coincideixen amb la forta baixada de les temperatures, que pot arribar a ser de fins a 10º, acompanyada de la baixada de la cota de neu al Pirineu, on es viurà una tímida però primera nevada de la temporada. Val a dir que dissabte el temps aguantarà força, tot i que arribaran els primers ruixats al Pirineu.

Pel que fa als xàfecs, es rebaixa l’extensió de les precipitacions, sobretot pel fet que el vent de tramuntana i mestral entrarà amb moltes ganes a diversos punts del país. Així, la matinada de diumenge l’aproximació del front farà que puguin caure xàfecs a qualsevol punt de forma feble i dispersa.

El temps quedarà més mogut i amb més núvols entre Barcelona, Girona i el Pirineu, on sobretot a la tarda s’esperen xàfecs localment intensos i acompanyats de tempesta. A Ponent i a la meitat sud s’espera més sol en general. La inestabilitat continuarà la propera setmana.

Els cims més alts del Pirineu poden rebre fins a 10 centímetres de neu
Els cims més alts del Pirineu poden rebre fins a 10 centímetres de neu | Arxiu

 

Temperatures avall i primeres nevades al Pirineu

Dissabte les temperatures tocaran sostre i la majoria de màximes es mouran entre els 25º i 30º amb ambient càlid per l’època. Serà el punt i final al temps plàcid, ja que diumenge el canvi de temps serà molt sobtat. El vent del nord entrarà amb ganes i farà baixar de cop els termòmetres, sobretot a la meitat nord. Moltes mínimes es donaran al final del dia. 

Mapa de temperatures previstes a mitja tarda del diumenge a Catalunya
Mapa de temperatures previstes a mitja tarda del diumenge a Catalunya | GFS

 

De fet, esperem que entre diumenge i dimarts les temperatures baixin entre 5 i 10 graus a tot el territori, i les màximes més altes amb prou feines rondaran els 20º. Això farà caure en picat la cota de neu al Pirineu, on diumenge ja baixarà fins als 2.000 o 1.800 metres, sobretot a la cara nord, inclús una mica per sota de cara a dilluns. Serà una nevada poc important però la primera de la temporada. En alguns cims es poden assolir entre 5 i 10 centímetres de neu. 

Fort vent a diverses comarques

El vent bufarà amb ganes diumenge a molts punts
El vent bufarà amb ganes diumenge a molts punts | Àngel Galán

 

La ventada pot ser molt important diumenge a l’Empordà, Terres de l’Ebre, Tarragona, sud de Lleida i sud de Barcelona. La tramuntana i el mestral bufaran amb moltes ganes, especialment a l’Ebre i nord de l’Alt Empordà, on es poden superar els 100 quilòmetres per hora. 

Molt de compte, doncs, amb el vent de cara a diumenge, que dilluns acabarà desapareixent. Poc recorregut tindrà aquesta forta ventada, però l’haurem d’anar seguint amb atenció al llarg del diumenge.

Dilluns continua la tardor amb més xàfecs

De cara a l’inici de la propera setmana, l’ambient de tardor continuarà amb nosaltres. La presència d’alguns núvols farà que les nits no siguin tan fredes i no glaci a l’interior. Haurem d’anar seguint amb molta atenció el gir dels vents, ja que  hi ha possibilitats que entri el llevant amb precipitacions a la costa.  Un temps ben mogut que segur que ens depara sorpreses amb canvis en properes previsió.