Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Turistes passejant per les platges d'Adeje (Tenerife) i amb mascaretes el 28 de febrer del 2020

Confirmat: Ja se sap com afectarà la calor de l'estiu al coronavirus

Un estudi espanyol explica què passarà quan arribin les altes temperatures

Turistes passejant per les platges d'Adeje (Tenerife) i amb mascaretes el 28 de febrer del 2020
La calor no matarà el coronavirus però podria fer que no s'expandeixi tan ràpidament | EFE

Queden pocs mesos perquè l'estiu arribi amb totes les seves forces i les esperances perquè la pandèmia provocada per la Covid-19 arribi a la seva fi estan dipositades precisament en l'arribada de les altes temperatures. Tot i això, alguns experts no estan tan segurs que la calor aconsegueixi acabar amb el virus.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

No és el cas del portaveu de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), Fernando Belda, qui es manté positiu després que el seu equip hagi trobat signes de correlació entre el fred i la propagació de l'epidèmia: «Estem veient un patró: a menor temperatura, major afectació» explica Belda. El que podria explicar que, encara que l'estiu no aconsegueixi acabar amb el virus, com a mínim sí que frenarà el ritme de contagis.

No només els científics són els únics que estan estudiant l'evolució de virus, els meteoròlegs també juguen un paper important per establir com es comportarà la pandèmia en els mesos següents, tenint en compte el canvi d'estacions i el clima.

Per a això, els investigadors ja fa un temps que estan treballant en un estudi on s'han analitzat la temperatura de cada comunitat autònoma durant 14 dies i el nombre de contagis, descobrint que hi ha un patró que es repeteix.

La calor redueix el seu avanç però no elimina el virus

Donald Trump va ser el primer que va confiar en la calor com l'aliat perfecte per acabar amb la pandèmia: «Sembla que a l'abril, en teoria, quan augmenten una mica les temperatures, desapareixerà miraculosament» va dir el passat 10 de febrer. No obstant això, un comitè de les acadèmies nacionals de ciències dels EUA, li va recomanar que no confiés que la calor acabés amb el virus.

Països com Austràlia i l'Iran,  on el seu clima és pràcticament estiuenc, han patit també l'arribada i la ràpida propagació del coronavirus, un clar exemple que no hi ha res que ho freni.

«El SARS-CoV-2 té un embolcall lipídic, el que hauria de fer-lo més sensible als canvis en la temperatura, a la humitat relativa i en la radiació ultraviolada. L'esperable en un virus amb embolcall lipídica és veure una correlació amb les variables meteorològiques» explica Carl Heneghan, director del Centre per a la Medicina Basada en l'Evidència de la Universitat d'Oxford.

Així mateix s'espera que, si bé la Covid-19 ha arribat per quedar-se i amb la calor no desapareixerà, «podria transmetre's de manera menys eficient en entorns amb major temperatura i humitat».

La Covid-19 podria reproduir-se també durant l'estiu

El fet que es tracti d'un virus nou i que encara no hi ha un gran nombre de persones immunes pot provocar que no sigui estacional. A diferència de la grip, que necessita unes condicions climàtiques específiques per a propagar-se per una població amb moltes persones ja immunes després d'haver superat la malaltia en anys anteriors o d'haver pres la vacuna, la Covid-19 podria reproduir-se fora de temporada.

Un estudi espanyol també està treballant en una anàlisi on s'inclouen altres factors ambientals com la humitat, la radiació ultraviolada i la contaminació atmosfèrica, juntament amb els ingressos hospitalaris, els ingressos a l'UCI i la mortalitat, per delimitar «zones de risc en temps real en àmbit provincial» per poder actuar.

Per ara el període analitzat a Espanya és molt curt i falten aspectes per incloure en l'estudi, de manera que encara no es pot fer una valoració definitiva sobre el comportament del virus a altes temperatures: «La iniciativa és interessant, més com a variable a considerar en un segon brot que per la seva utilitat actual».