Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Ciutadans passejant per Via Laietana amb distància de seguretat pel coronavirus, tallada al trànsit, 23/05/2020

Confirmen el temps que dura la immunitat del coronavirus a les persones

L'OMS ofereix per fi una estimació de la resistència a la malaltia, clau per afrontar la 'nova normalitat'

Ciutadans passejant per una avinguda a Barcelona durant la desescalada
La immunitat és clau per organitzar les mesures de desescalada i la 'nova normalitat' | Catalunya Diari

És una de les dades més rellevants a l'hora d'afrontar la fase de recuperació després de la primera onada del coronavirus, i no obstant això ha estat un dels grans dubtes que planejava sobre la comunitat científica, i que afegia més incertesa a l'inquietant panorama de la futura convivència entre el virus i la nostra societat.

Es tracta de saber quant de temps dura la immunitat del coronavirus a les persones, una cosa clau per armar una estratègia de combat contra la malaltia en la fase de desescalada i l'anomenada «nova normalitat». Ara, per fi, l'OMS ha donat les primeres dades rellevants, confirmant que la immunitat contra el SARS-CoV-2 pot durar entre 6 i 12 mesos.

Així ho ha traslladat la directora de Salut Pública de l'Organització Mundial de la Salut —OMS—, María Neira, encara que també ha matisat que aquesta estimació s'ha extrapolat a partir de la immunitat que han generat altres virus de la mateixa família. Ho ha dit en les trobades «Convseraciones 2020», on ha reconegut també que falten més evidències científiques.

En les seves pròpies paraules, «no ho sabem, però és cert que en altres virus de la mateixa família, la immunitat dura diversos mesos, de manera que cal esperar que les persones que s'han infectat pel nou coronavirus i han generat anticossos puguin tenir immunitat entre 6 i 12 mesos».

Tampoc hi ha evidència científica, diu Neira, que la calor debiliti a la Covid-19, tot i que ha recordat que tots els virus respiratoris tenen una estacionalitat. «Necessitem un any complet per saber-ho, però tot sembla indicar que hi ha una relació, tot i que Singapur ens ha despistat perquè ha tingut molts casos, i allà el clima és humit i càlid», ha dit.

Sobre la segona onada

Per això insisteix que tots els escenaris estan oberts i que encara no hi ha l'experiència necessària per saber com el nou coronavirus es comportarà respecte a l'estacionalitat. En canvi, sí que s'ha mostrat convençuda que si té lloc una segona onada de contagis, especialment a Europa, no tindrà les mateixes dimensions que la primera.

Això és quelcom en què insisteix l'OMS últimament, i es configura com un aspecte en el qual Maria Neira ha tornat a posar l'accent. I és que gràcies a les dràstiques mesures de contenció aplicades a països com Espanya, s'ha aconseguit reduir molt la transmissió i s'han millorat els sistemes de vigilància capaços de «detectar qualsevol senyal de fum per apagar el foc».

«Gràcies a tot això és d'esperar que estiguem molt més preparats si arriba una segona onada», ha dit, i ha donat un consell: «El millor és que els països es preparin per al pitjor escenari i es deixin sorprendre pel millor».

El seu consell inclou la necessitat de reforçar els serveis d'atenció hospitalària i d'atenció primària perquè tinguin la capacitat de detectar, tractar, informar i rastrejar tots els casos de coronavirus i que, a més, la població sigui molt disciplinada a l'hora de complir les mesures de quarantena i aïllament.

En canvi, ha estat categòrica en afirmar que el passaport sanitari «no serveix per a res», ja que, segons ella, l'important és que les persones respectin les normes d'higiene, el distanciament, i acudeixin als serveis sanitaris davant de qualsevol símptoma.