Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Locals tancats en València

L'estudi que ho confirma: El gest que fem cada dia i que pot fer-nos infectar de Covid

Un nou estudi ha demostrat que el virus es pot transmetre en només uns segons a través d'una conversa

Locals tancats en València
Un nou estudi ha demostrat que el virus es pot transmetre en només uns segons a través d'una conversa | Europa Press

Han passat gairebé 12 mesos des que va esclatar l'epidèmia el mes de març passat. Hi ha hagut grans avanços en la recerca sobre el coronavirus des de llavors, però encara continua sent una malaltia molt desconeguda. Molts experts han estudiat com es transmet el virus i encara que s'han descobert moltes formes de contagi, no ha estat fins ara que s'ha comprovat que també podem contreure Covid amb un gest d'allò més quotidià.

Un nou estudi realitzat per la Universitat de Tòquio i publicat en la revista 'Phyisics of Fluids' ha revelat com el SARS-CoV-2 s'escampa a través de petites gotes d'aerosol en l'alè exhalat en una simple conversa.

Aquests experts han volgut estudiar el flux de la respiració expulsada al voltant de les persones que conversen en diferents postures i en llocs tan habituals com el centre de salut o una perruqueria, perquè són situacions que es donen amb regularitat en aquests serveis.

«El servei al client s'acompanya de manera inevitable amb la parla, que pot generar gotes més grans que la respiració normal. A més, aquestes poden escampar-se per l'aire i surar en ell durant molt de temps, fins i tot una hora», han assenyalat els autors de l'estudi.

L'experiment dels experts de la Universitat de Tòquio

Per a comprovar si el contagi en una conversa era possible, els investigadors han realitzat un experiment: han usat el fum de cigarrets electrònics per a recrear gotes de la grandària aproximada d'una partícula de SARS-CoV-2 i s'han dirigit a una perruqueria del centre de Tòquio.

Allí els experts han analitzat «les característiques de la difusió de l'exhalació amb i sense mascareta quan una persona estava dreta, asseguda, boca avall o boca amunt» a través de la repetició de la paraula «onegaishimasu», una salutació típica japonesa de l'entorn empresarial.

A més, els investigadors japonesos també han tingut en compte la pantalla facial protectora que utilitzen alguns professionals per a fer el seu treball.

Demostren l'elevat risc de contagi en una conversa

L'estudi realitzat per la Universitat de Tòquio ha demostrat que l'aire expulsat per una persona en parlar sense màscara tendeix a moure's cap avall a causa de la influència de la gravetat i, per tant, un portador asimptomàtic podria quedar infectat només uns segons després de començar la xerrada.

Si la persona manté una conversa amb aquest equip de protecció posat, en canvi, el núvol de vapor tendeix a adherir-se al seu cos, ja que està a major temperatura que l'aire circumdant.

Així mateix succeeix amb algú que estigui assegut i, en general, a menor altura que el seu interlocutor. La majoria de gotes cauen al capdavant i a baix i, per tant, hi ha menor probabilitat de contagi. En aquest cas, amb la mascareta es produeix una lleu filtració per la zona superior.

No obstant això, els experts han destacat que aquest problema pot solucionar-se usant l'equip de protecció adequat i han deixat clar que és «molt recomanable» portar posats aquests equips de protecció en tot moment, perquè «durant una conversa sempre s'escampen gotes».

Si l'interlocutor està dret i s'inclina sobre el seu receptor, el núvol d'aerosol tendeix a desprendre's del cos i caure sobre l'altre individu, i és en aquest cas on les pantalles facials han demostrat ser molt eficaces per a evitar que els aerosols es filtrin al voltant de la mascareta de l'altra persona.

«El protector facial fa d'escut, per la qual cosa és més efectiu usar aquesta mesura sanitària juntament amb les mascaretes quan s'ofereixen aquest tipus de serveis en els quals hi ha contacte directe», ha subratllat Keiko Ishii, autora de l'estudi.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]