Alerta per dos casos de pacients diagnosticats amb tularèmia a Palència. Els ha confirmat la Junta de Castella i Lleó i s'està investigant un tercer possible cas sospitós, segons informava l'administració autonòmica. En el comunicat, s'assenyala també que s'ha procedit a realitzar una cerca de casos d'aquesta malaltia que hagin pogut passar desapercebuts en les últimes setmanes.
No és contagiosa entre persones
La malaltia, coneguda popularment com la febre dels conills, no és contagiosa, però és difícil diagnosticar-la, ja que presenta diferents formes de desenvolupament en els humans i, a més, els símptomes són semblants als d'una infecció (febre alta, malestar general i, en alguns casos, lesions i úlceres als dits i ganglis axil·lars humans).
«La tularèmia és endèmica a Castella i Lleó, amb brots cíclics», recorda la Junta. Asseguren que «no és contagiosa entre persones» i que té un tractament efectiu a base d'antibiòtics, sempre prescrits per un metge. Tot i això, les mateixes fonts apunten que la prevenció és «la millor fórmula per evitar el contagi», ja que només cal posar en pràctica una sèrie de conductes fàcilment aplicables que eviten la transmissió de la malaltia.
Evitar el contacte amb animals morts i cuinar bé la carn
L'administració regional aconsella sobretot evitar el contacte amb animals morts, malalts o amb comportaments contranatura, així com el consum d'aigües que no hagin passat el corresponent control sanitari. A més, cal protegir-se dels núvols de pols en zones on proliferen animals susceptibles de patir tularèmia i utilitzar roba protectora i productes repel·lents, per evitar picades d'insectes.
També es recomana l'ús de guants i mascaretes, en el cas que s'hagin de capturar animals o manipular-los, com en el cas de la pesca o la manipulació de crans. És essencial, a més, no permetre que els nens toquin cap animal mort, i consumir la carn d'animals silvestres perfectament cuinada, ja que la congelació no «inactiva» l'agent responsable de la malaltia.