Poc menys de dos mesos després de les eleccions municipals del passat 26 de maig, s’ha posat en marxa el Consell Comarcal del Tarragonès, el darrer nivell administratiu que restava per activar i que ha servit, políticament, perquè Junts per Catalunya i el PSC assagin una versió descafeïnada de la sociovergència al Tarragonès.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Això sí, amb la presència, com a convidats de pedra, del grup d’En Comú Podem enun pacte de govern a tres bandes que porta a Joan Martí (Junts) i Òscar Sánchez (PSC) a compartir la presidència, dos anys per cada un d’ells.
Els Consells Comarcals varen ser creats pel president del govern de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, un llunyà 1987. La idea política que hi havia darrere d’aquesta iniciativa era actuar com a contrapès al poder de les diputacions provincials i el fet cert és que, escoltant al secretari del consell comarcal del Tarragonès, Josep Gómez, qui ha conduït l’acte fins a l’elecció del nou president del Consell, poques diferències hi ha entre les competències de les diputacions i les dels consells.
Cap rastre de «la República» entre els juraments de Juntsper Catalunya
Els 33 membres del plenari del consell comarcal del Tarragonès han jurat, o promès, el càrrec «per imperatiu legal», tampoc és que tinguin alternativa, i alguns, sobretot entre els grups comarcals d’ERC i de Junts, ho han fet «fins a la constitució de la República Catalana» o comprometent-se «continuar treballant per Catalunya políticament lliure». Cap rastre de la República entre els juraments de Junts. Els nous consellers, dos terços dels quals s’estrenen al càrrec, han pres possessió a peu dret i mà alçada.
Pocs minuts després de dos quarts de vuit de la tarda,es constituïa el Consell Comarcal del Tarragonès. S’ha procedit a l’elecció, secreta i en urna, del president del Consell. S’han presentat Núria Batet (d’ERC), Joan Martí (Junts per Catalunya); Joan Anton Ramírez (Ciutadans); José Luís Martín (PP); i Oriol Olivé (Amunt).
El resultat de la votació no ha ofert cap sorpresa i Joan Martí ha sortit elegit amb 18 vots a favor (majoria absoluta); mentre que la consellera, i també regidora torrenca, Núria Batet (ERC), ha aconseguit nou vots per la seva candidatura. Joan Anton Ramírez (Ciutadans) ha comptat amb quatre vots i Oriol Olivé (Amunt) i José Luís Martín (PP), un vot cadascun.
Missatges creuats entre Junts per Catalunya i ERC
El torn dels discursos ha arribat prop de les vuit del vespre. En tots els parlaments hi havia la reivindicació del Consell Comarcal com una administració útil pels veïns i veïnes i necessària, «molt necessària», pels municipis de poca població de la comarca. Ciutadans, a través del seu conseller i regidor a l'Ajuntament de Vila-seca, Joan Anton Ramírez, ha llançat un petit dard als Comuns, el tercer convidat de la sociovergència del Consell, remarcant «la sorpresa que ens suposa la presència dels Comuns en aquesta entesa, una entesa que és per les cadires».
El conseller popular José Luís Martín s'ha ofert «per treballar conjuntament en benefici dels nostres veïns» i Oriol Olivé ha recordat «el baix percentatge de reciclatge de la brossa al Tarragonès». Mario Téllez, membre del grup comarcal d'En Comú, ha explicat que «volíem formar govern amb el màxim nombre de forces transformadores i de progrés però que, tot i que la suma donava, no ha estat possible. Nosaltres ens hem posicionat on creiem que podem aportar més per la ciutadania».
«Vam estar treballant fins última hora pel pacte amb Junts»
Els fins ara socis independentistes en diferents administracions arreu del país, Junts per Catalunya i ERC, s'han intercanviat un seguit de retrets sense estirabots però retrets, al cap i a la fi. Ha començat Núria Batet, d'ERC, qui ha declarat que «la nostra candidatura és la que es veia més capacitada per tirar endavant aquest nou mandat. Vam estar treballant fins última hora pel pacte amb Junts».
«L'1-O», ha explicat Batet, «va marcar un abans i un després en la història del nostre país i aquest mandat que avui s'inicia n'hauria de ser hereu. Lamentem que no sigui així però és que les relacions polítiques no deixen de ser relacions humanes que s'han de regir per la sinceritat». «ERC farà una oposició rigorosa, constructiva i seriosa» ha reblat la política republicana.
A Batet li ha replicat el nou president del Consell Comarcal del Tarragonès, Joan Martí. Martí s'ha felicitat per l'acord de govern perquè «ens permetrà fer un treball amb el suport de la majoria». I els missatges a Esquerra: «La política no és per fer partidisme ni confrontació, la política és buscar consens» i «el Consell Comarcal ha de tenir una gestió política en majúscules, on es busquin punts en comú, no enfrontaments».