Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant una roda de premsa

Reunió d'urgència de Sanitat: Acord per a les noves restriccions a tot Espanya

El govern espanyol mirarà d'aprovar els criteris acordats amb Madrid per imposar restriccions a les ciutats de més de 100.000 habitants

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant una roda de premsa
Reunió d'urgència de Sanitat: Acord per a les noves restriccions a tot Espanya | Europa Press

El govern espanyol proposarà al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut d'aquest dimecres, 30 de setembre, els criteris acordats amb la Comunitat de Madrid per tal d'establir un sistema homogeni a tot l'Estat a l'hora d'aplicar restriccions severes a les grans ciutats del país per l'avanç de la pandèmia de coronavirus

Aquest acord, al qual van arribar el Ministeri de Sanitat, encapçalat per Salvador Illa, i la Comunitat de Madrid d'Isabel Díaz Ayuso, inclou uns criteris que s'analitzaran per decidir si intervenir o no a les ciutats que superin els 100.000 habitants a Espanya, onze d'elles a Catalunya

Segons les últimes informacions publicades, aquests criteris són els següents:

  • Superar un llindar d'incidència acumulada de 500 contagis per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies.
  • Superar un índex de positivitat de les proves PCR del 10%.
  • Superar un 35% d'ocupació de llits d'UCI als hospitals del conjunt de la comunitat autònoma.

Si una gran ciutat supera els tres criteris, el Ministeri de Sanitat podrà imposar restriccions a la mobilitat, als aforaments i fins i tot confinaments, passant per damunt de les autoritats autònomes, competents en termes de salut. Les ciutats per sota dels 100.000 habitants no es regiran per aquests criteris, i serà sempre la comunitat autònoma qui decidirà quan i com actuar-hi. 

Aquests criteris s'han establert davant la negativa de Díaz Ayuso de confinar més zones de Madrid, inclosos molts barris de la capital, tot i superar de llarg una incidència acumulada de 500 casos per cada 100.000 habitants en dues setmanes. La presidenta madrilenya argumentava que hi ha moltes ciutats a Espanya que superen aquesta incidència i a les quals no se les està demanant el confinament, com ara Pamplona, Valladolid o Salamanca.

10 ciutats, totes a Madrid, quedaran confinades arran d'aquests criteris

A Catalunya, actualment cap de les onze grans ciutats que superen els 100.000 habitants supera aquests criteris, sent Girona la més propera, amb una incidència acumulada de 386 casos per cada 100.000 habitants en els últims catorze dies.

A la pràctica, i tenint en compte tots els criteris, aquest nou acord que afectarà tot el país només s'aplicarà, de moment, a deu ciutats de tot l'Estat, que són les que superen els tres criteris. I totes elles són de la Comunitat de Madrid. Així, un cop aprovat aquest acord, les ciutats de Madrid, Móstoles, Alcalá de Henares, Fuenlabrada, Leganés, Getafe, Alcorcón, Torrejón de Ardoz, Parla i Alcobendas quedaran confinades. 

De moment no es coneixen les mesures exactes que s'imposaran en aquestes ciutats, i en pròximes zones on se superin aquests llindars en setmanes següents, però Salvador Illa ja va avançar que implicaran limitacions d'aforament, horaris, contactes socials i mobilitat.