El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un reial decret que permet que les comunitats autònomes (CCAA) i l'Institut Nacional de Gestió Sanitària (INGES) la contractació excepcional de personal facultatiu i no facultatiu per plantar cara a la crisi sanitària.
El Consejo de Ministros aprueba un Real Decreto-Ley que permite a las CCAA contratar profesionales sanitarios para hacer frente a la #COVID19
— Ministerio de Sanidad (@sanidadgob) September 29, 2020
El número de profesionales facultativos que podrían ser contratados por parte de las CC.AA serían casi 10.000https://t.co/zgSXTaH6xHpic.twitter.com/lS9TmtELx6
Són prop de 10.000 professionals que han aprovat el MIR que van superar la puntuació mínima però no van obtenir plaça a la convocatòria 2019/2020. També professionals sanitaris que disposin de títol a un Estat no membre de la UE sempre que el Comitè d'Avaluació hagi emès un informe favorable.
Unes mesures «molt importants»
Segons la ministra de funció Publica, Carolina Darias, són mesures «molt importants». El decret permet fer contractes de fins a 12 mesos prorrogables per períodes successius de tres mesos, i el període de serveis prestats es tindrà en compte pel reconeixement d'efectes professionals del títol d'especialista.
A més, el decret estableix que les CCAA podran destinar el personal estatutari d'Infermeria i metge facultatiu especialista dins del seu centre hospitalari a unitats assistencials d'una especialitat diferent de la seva, quan el nombre de professionals d'aquestes unitats no sigui suficient a conseqüència de la pandèmia.
Podran ser destinats a qualsevol dispositiu
Les comunitats autònomes també podran acordar que aquests professionals que prestin serveis a centres hospitalaris passin a fer-ho a centres d'atenció primària de la seva àrea d'influència. Els governs autonòmics, a més, podran destinar personal als hospitals de campanya.
El personal funcionari autonòmic o laboral que presti els seus serveis en establiments sanitaris de caràcter públic podran ser destinats a qualsevol dispositiu del Sistema Nacional de Salut.
El govern espanyol prorroga els ERTO
El Govern espanyol ha prorrogat els ERTO fins al 31 de gener després d'arribar a un acord 'in extremis' amb sindicats i patronals. Les empreses de sectors més afectats, com el turisme, podran acollir-se a la renovació dels expedients amb unes exoneracions de les quotes de la Seguretat Social d'entre el 75% i el 85%, depenent de si són grans o petites.
A més, s'adapten els ERTO per companyies que pateixin restriccions per motius sanitaris, amb exoneracions del 70% al 100% i dues modalitats d'ERTO: d'impediment i de limitació.