Els 10 consells per afrontar la tornada a l'escola

Adaptar progressivament els horaris, motivar els nens i acompanyar-los el primer dia farà que l'adaptació dels petits a la rutina escolar sigui més fàcil

Imatge d'una aula plena de nens
Imatge d'una aula plena de nens | Laia Solanellas

Ja s'han acabat les vacances i arriba el moment de la tornada a l'escola, recuperar els hàbits que s'havien perdut durant l'estiu i establir noves rutines de cara al curs que comença. Cada nen és un món i mentre alguns enceten un nou any amb ganes i il·lusió, d'altres ho fan amb pors i dubtes.

Els pares, a la vegada, tampoc se salven d'aquesta situació i han de comprar la roba i els llibres, apuntar als nens al menjador o a les activitats extraescolars i mentalitzar al fill per tal que l'adaptació dels petits al període escolar sigui el més fàcil i ràpid possible. Per això, des de CatalunyaDiari us donem deu consells per tal de poder portar de la millor manera la tornada a l'escola.

1. Adaptar els horaris

L'estiu ha estat una època on la rutina horària ha destacat per la seva absència. Per tal que el canvi no sigui tan brusc, és recomanable anar adaptant progressivament els horaris de son, d'alimentació i d'hàbits com el temps que poden veure la televisió o jugar a la consola.

2. Evitar l'angoixa dels petits

És normal que davant nous canvis o nous reptes els petits puguin tenir un sentiment d'angoixa o de por, sobretot els que comencen l'escola per primera vegada o canvien de col·legi. En aquest cas, convé tranquil·litzar els nens i fer-los veure que no és cap cosa greu. Un dels mètodes que pot servir a què s'adaptin pot ser portant-los a veure l'escola uns dies abans de començar, perquè comencin a conèixer els espais.

3. Passar temps amb els fills

La tornada a l'escola també implica que els petits passin més temps allunyats dels seus pares. Per això, és recomanable que se segueixin fent activitats en família els caps de setmana, perquè els fills no tinguin aquesta sensació.

4. Inculcar la cultura d'aprendre

Molts nens veuen l'escola com una obligació i no perceben que els ajuda a créixer com a persones. Per això, és bàsic inculcar la cultura de l'aprenentatge i les ganes d'aprendre dels més petits.

5. Motivar els nens

La tornada a l'escola és un bon moment per començar de zero i amb les piles recarregades. Cal motivar els nens a què agafin el nou curs amb il·lusió, fent-los partícips també a l'hora d'escollir la motxilla, l'estoig i el material escolar que utilitzaran al llarg de l'any.

Imatge d'una aula plena de nens
Imatge d'una aula plena de nens | CatalunyaDiari.cat

6. Deixar les coses preparades

Els dies abans de l'inici del curs és el moment ideal per deixar totes les coses preparades de cara a la tornada a l'escola. Aprofitar per ordenar l'habitació i guardar tot allò de l'any anterior, fer un inventari de tot el material o revisar la roba que ja no es farà servir.

7. Transmetre energia positiva

És important ensenyar als fills que el canvi és positiu, transmetre'ls alegria i recordar-li que la tornada a l'escola també és el moment de retrobar-se amb els amics que no han vist durant l'estiu. Si els petits tornen amb ganes, la seva adaptació a la nova rutina serà molt més fàcil i ràpida.

8. Acompanyar als fills el primer dia

Portar als fills a l'escola el primer dia de l'inici de curs, per a ells és un dia especial i els pares han de fer tot el possible perquè sigui alegre. En el cas que sigui la primera vegada que van al col·legi o han canviat de centre educatiu, també serà una mostra de confiança i suport davant la nova etapa de les seves vides.

9. Interessar-se pel que fan a l'escola

És bo que els pares s'interessin i coneguin què fan els seus fills a classe, que els hi preguntin com els hi ha anat el dia i quines coses noves han après. Uns pares que mostren la seva motivació als fills, fan que aquests tinguin una major implicació en l'aprenentatge.

10. Mantenir contacte amb els professors

La relació entre els pares i els mestres durant els primers dies d'escola és essencial per saber com està anant l'adaptació dels petits. Així, es poden aplicar les mesures que siguin convenients en cas de necessitat i abans que sigui massa tard.


Comentaris

envia el comentari