Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Buch augura «la pitjor campanya forestal dels últims anys» si no plou abans de l’estiu

El Conseller d’Interior alerta que Catalunya patirà un alt risc d’incendis si no hi ha una regada general. Les comarques més afectades per la sequera són les de l’Ebre i l’Empordà
Imagen del incendio. | EFE

 

El Conseller d’Interior, Miquel Buch, alerta que si no plou aquest mes de juny «podríem haver d’encarar la pitjor campanya forestal dels últims anys». Buch ho ha explicat a la Comissió d’Interior del Parlament de Catalunya en un context de greu sequera territorial, especialment al sud del territori i a l’Empordà, on les escasses pluges de les últimes setmanes no han servit per pal·liar un dèficit pluviomètric que s’arrossega des de finals de l’any passat.

En aquest sentit, la Consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha afegit que el perill d’incendis serà especialment greu a les comarques de l’Ebre i també a l’Empordà, on la sequera és més extrema. Ara bé, Jordà ha puntualitzat que si el juny és sec en el conjunt de Catalunya, aquest increment del perill serà «generalitzat a tota la zona amb un clima mediterrani més accentuat».

Imatge de la Comissió d'Interior amb el Conseller Miquel Buch al mig i la Consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, a l'esquerra
Imatge de la Comissió d'Interior amb el Conseller Miquel Buch al mig | ACN

 

Novetats per encarar aquesta campanya forestal

Per la seva banda, Buch també ha anunciat que el Govern impulsarà un canvi en la metodologia de treball de cara a aquesta campanya forestal. En aquest sentit, es passarà d’un «model reactiu» a un «model proactiu».

Això implicarà que hi hagi menys contractes però que siguin més llargs, així com disposar de més mobilitat dels recursos humans, entre altres mesures. En aquesta campanya, Interior destinarà 17,2 milions d'euros  en personal, vehicles i material, i Agricultura 15,2 milions en actuacions de prevenció i despeses de personal.

Les pluges de les últimes setmanes, insuficients

Al llarg de les últimes setmanes hem tingut alguns episodis de pluges que han estat més o menys generals, amb un dels més destacats el passat 24 de maig, quan van caure més de 40 l/m² a zones que necessitaven l’aigua més que mai, com ara punts de Lleida i Tarragona.

No obstant això, aquesta aigua ha estat insuficient després de tants mesos de sequera territorial, concretament des de finals de l’any 2018. Per tant, seria molt necessari que aquest mes de juny hi hagi diverses tongades de pluges i tempestes a tot Catalunya per tal d’encarar un estiu que, ara per ara, es presenta complicat pel que fa als incendis forestals. 

També et pot interessar...