Consells bàsics davant d’una onada de calor

Aquests episodis estiuencs fan que tinguem temperatures extremadament altes i s’han de prendre algunes precaucions per cuidar de la nostra salut

Les onades de calor apareixen pràcticament cada estiu a Catalunya  degut a l’arribada de masses d’aire molt càlid provinents del nord d’Àfrica. En aquestes situacions, les temperatures es disparen i assoleixen valors extrems impropis de les nostres latituds. Per aquesta raó, hem d’extremar les precaucions per tal de garantir que les altes temperatures no afecten a la nostra salut. 

Davant d’aquests episodis, la Generalitat, a través de Protecció Civil, demana a la població que prengui aquestes mesures:

  • Hidratar-se molt sovint amb aigua i evitant beure alcohol ni ingerir menjars abundants.
  • Evitar sortir al carrer durant les hores de més calor. Costums rutinaris com ara anar a fer la compra es recomana fer-los quan el sol i la calor disminueixin al vespre.
  • Les persones que treballen a l’aire lliure han de dur el cap cap cobert amb una gorra i beure més aigua del normal.
  • També és recomana que les persones que duen a terme esport a l’aire lliure ho facin en hores de menys calor, ja sigui a primera o última hora del dia.
  • Les persones que pateixen malalties cròniques, així com els infants i la gent gran, són els col·lectius més vulnerables amb la calor. En aquest sentit, es demana que ses vetlli perquè s’hidratin sovint, ja que aquestes persones no tenen la sensació d’estar-se deshidratant.
  • Si no es disposa d’aire condicionat o ventilador, es recomana passar almenys dues hores en un lloc fresc com ara biblioteques o centres comercials, on si que hi ha aire condicionat.
  • És important visitar un cop al dia com a mínim els familiars o gent gran que viuen sols per comprovar que beuen aigua i que segueixen els consells per calor extrema.
  • Si tenim mascota, l’hem de treure a passejat durant les hores més fresques, mentre que durant el dia ha de tenir molta aigua a l'abast i assegurar-nos que està a l’ombra.

A més, Protecció Civil de la Generalitat també ha demanat als ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús, i que vigilin a les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos. També es demana als municipis que vigilin a altres persones vulnerables, com ara discapacitats o malalts crònics. 

Quan es considera que es pot declarar l’onada de calor?

La calor serà molt intensa a tot el país aquesta setmana
La calor serà molt intensa a tot el país aquesta setmana | EFE

 

L’onada de calor es declara quan les temperatures són extremes en relació a l’època de l’any en la que ens trobem i segons cada municipi. Si es tenen temperatures màximes que només es registren un 2% dels dies dels mesos d’estiu, llavors ens trobem en onada de calor.

Ara bé, això depèn de cada zona i municipi i, per exemple, es considera onada de calor a Valls, a l’Alt Camp, si es superen els 36,3º, a Colera, Alt Empordà, si es superen els 35,9º, o a Lleida, al Segrià, si es superen els 38,1º. Si aquests valors es sobrepassen durant 3 dies seguits, ens trobem davant d’una situació d’onada de calor.