Les tempestes fortes visiten Catalunya diverses vegades al llarg de l’any. Unes de les situacions més perilloses a casa nostra són els episodis de fortes i abundants precipitacions, que poden fer baixar rius i rieres amb molta força i provocar greus inundacions, amb els perills i conseqüències que això comporta.
Per aquesta raó, és important tenir en ment alguns consells per tal d’evitar ensurts i problemes majors i assegurar-nos que la forta pluja no ens agafa desprevinguts. Principalment, és important tenir clar que, en cas d’abundants precipitacions o de forta tempesta, ens allunyem de les zones inundables i ens situem a punts segurs lluny del pas de l’aigua, però hi ha molts més consells a tenir en compte.
Llista dels consells bàsics a fer si ens agafa el temporal
Està clar que la millor manera de prevenir ensurts en un episodi de forta pluja és consultar les previsions meteorològiques, així com l’estat de les carreteres si hem d’agafar el cotxe, i seguir la situació i fer cas de les indicacions a través dels mitjans de comunicació o dels missatges de les institucions o serveis d’emergència. No obstant, cal tenir molt presents aquests consells de Protecció Civil per prevenir situacions greus si ens agafa el temporal:
1. Com evitar problemes a causa de l'aigua. Mesures de prevenció
- Tenir un manteniment constant de la teulada i terrasses de casa nostra per evitar filtracions d’aigua i assegurar-nos que els baixants i desguassos estan nets.
- Si a casa o a un local tenim soterranis o zones baixes, cal prendre mesures de protecció i tenir a l’abast eines per treure l’aigua en cas que fos necessari, com ara bombes d'aigua.
- Tant si estem a casa com si anem amb cotxe, hem de tenir sempre a l’abast elements imprescindibles en cas d’emergència, com ara un transistor, medicaments, una llanterna o roba adequada pel fred i la pluja.
- El telèfon mòbil l’hem de dur sempre carregat, ja que ens serà imprescindible si hem de demanar ajuda en cas d’emergència.
2. Què fer si l’aiguat ens agafa al cotxe o a l’exterior
- És important mantenir-se lluny i no travessar rius, rieres, torrents o zones inundables. Si ha de ploure molt o ens trobem enmig d’un aiguat, mai hem d’aparcar el vehicle en aquests punts.
- Circular sempre per carreters principals o autopistes a una velocitat prudent i adequada pel moment.
- Si l’aigua arrossega el nostre cotxe hem de sortir immediatament d’ell, ja que la probabilitat de sobreviure a l’interior és molt baixa.
- Si el nostre vehicle queda aturat o arrossegat per l’aigua que va pujant de nivell i no podem obrir la porta, hem de sortir per la finestra.
- Si l’aiguat ens sorprèn a la muntanya, hem d’anar als punts més elevats i allunyar-nos de rius, rieres i zones on hi pugui haver despreniments.
- Buscar refugi a zones segures.
- Si el temporal ens agafa a la costa, hem de mantenir-nos lluny de les fortes onades i no apropar-nos als espigons i zones perilloses. Si algú cau a l’aigua, hem de trucar al telèfon d’emergències 112 i no perdre de vista el punt on ha caigut aquesta persona fins que arribin els equips de rescat.
3. Què fer durant un temporal si som a casa
- Ens hem de mantenir lluny de les zones inundables de casa nostra, com ara el garatge o el soterrani.
- Si l’aigua entra a casa, hem de mantenir-nos a les parts altes de l’immoble.
- Les portes, finestres i altres sortides a l’exterior han de quedar ben tancades.
- Hem de desconnectar la corrent si l’aigua està entrant a casa.
- Vetllar perquè els animals de companyia, l’aigua potable, els aliments i altres elements importants estiguin a llocs segurs, alts i protegits.
- Si hem de marxar de casa perquè la situació és perillosa, hem de tancar l’aigua, gas i electricitat.
- Al sortir de casa, hem de dur al damunt la documentació personal, diners, roba i calçat adequats, una llanterna i un bastó per ajudar-nos a caminar i mesurar el volum de l’aigua en zones perilloses.