IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els millors 7 consells per gestionar les rebequeries infantils

Aprèn què has de fer davant d’aquestes situacions delicades

Els millors 7 consells per tractar les rebequeries
Els millors 7 consells per tractar les rebequeries | Bitpadres

Quin progenitor no ha viscut mai l’escena tan típica i plena de desesperació d’una rebequeria infantil d’un fill seu? Molt poca gent se’n deu escapar, perquè són maniobres molt habituals dels infants per tal de mostrar-se en desacord quan són petits.

Ara bé, aquesta lectura no ha de ser l’única que es faci en aquests casos tan típics, i tampoc ens hem de quedar de braços plegats sense plantejar-nos com podem comportar-nos de manera adulta en aquestes situacions conflictives. Per tal d’ajudar-te, et proporcionem un total de 7 recomanacions al voltant de les rebequeries dels nens perquè les puguis gestionar com cal.

 

En què consisteixen les rebequeries dels infants?

És possible que aquesta situació et soni: ets en un lloc concorregut, al carrer o a casa, amb un fill teu. Aleshores, es produeix un conflicte que desencadena un seguit de plors, crits i queixes. Es pot arribar a tirar a terra i mostrar-se fora de si, i podria ser-te impossible fer-lo entrar en raó. Aquests comportaments normalment es produeixen durant les rebequeries dels nens.

Quan els infants tenen entre 2 i 4 anys, passen per una fase del desenvolupament en què, mentre segueixen descobrint com funciona el món, comencen a valorar les seves preferències i gustos, a adoptar decisions pròpies, a expressar desitjos i emocions, etc.

Perquè els adults els entenguin —uns interlocutors amb qui s’han de comunicar—, alguns cops el seu propi llenguatge no els acompanya i és una causa de frustració. Aleshores es produeixen les rebequeries infantils: sembla que allò que ells consideren essencial els adults ho veuen d’una altra manera, i per això tenen aquesta reacció.

 

Com et pots comportar davant d’una rebequeria?

Primer de tot, has de mostrar calma davant d’aquesta situació. Sabem que sembla molt senzill dir-ho i molt difícil fer-ho, i que constitueix un exercici important d'autocontrol, però els pares som qui ho ha de fer, per poder gestionar la rebequeria d’una manera adequada.

Per dur la situació com cal, hem de mirar de recordar allò que hem dit abans: quan es produeix una rebequeria, els nostres infants no poden regular les emocions de manera eficient.

En cada cas s’haurà d’actuar de manera diferent segons d’on vingui la rebequeria, però hi ha un únic punt de partida: que mantinguem la calma i la finalitat que perseguim, que consistirà a ajudar els nostres infants a gestionar, de manera gradual, aquesta situació per ells mateixos.

Els 7 millors consells per gestionar una rebequeria

Et proporcionem diversos consells que t’ajudaran a gestionar la situació de manera apropiada quan es produeix una rebequeria infantil.

1. Aprèn a anticipar-te a les rebequeries

Tot i que no s’han d’evitar els detonants freqüents de les rebequeries dels teus infants, cal que paris atenció quan pensis que la situació podria degenerar.

Alguns cops, el cansament és perjudicial i origina algunes rebequeries que es podrien evitar si es té en compte això. Igualment, les situacions que es repeteixen i que provoquen sempre una rebequeria en el cas del teu fill faran necessària una estratègia que sigui diferent a aquella que fas servir per avançar; mira de pensar-ho i d’anticipar-te a això quan vegis que es produirà.

2. Si dubtes, l'afecte és una aposta segura

Si els menuts responen amb una rabieta davant d’una cosa, ells són els primers que no ho passen bé. És possible que no puguin entendre una negativa, que no siguin capaços de veure una altra possibilitat o d’explicar allò que els passa.

En cas que es produeixi aquesta situació, recorda que senten una mena de desemparament i que si els dones afecte es podran sentir millor. Dona’ls afecte a través de la mirada, d’abraçades, de proximitat, de contacte i del timbre de veu que facis servir. És possible que així comencis a desbloquejar aquesta rebequeria.

3. No t’esperis que els nens actuïn com els adults

T’has oblidat que es tracta d’infants? Per aquest motiu, no pots esperar que actuïn amb l’encert, la determinació i la lògica dels adults. Algunes vegades, de fet, ens costa més a nosaltres actuar com cal que no pas a ells.

Fem que les nostres pretensions s’adaptin a una expectativa que sigui realista. Aquesta mena de canvis no s’aconsegueixen el segon cop que s’actua per frenar aquestes rebequeries, ni el tercer, ni el quart, ni el cinquè. Calen comprensió i paciència per part nostra, a més de confiança i perseverança en el nostre infant, que pot acabar reaccionant de manera diferent.

Els nens no són adults i, per això, no actuaran com un adult
Els nens no són adults i, per això, no actuaran com si ho fossin | Psicología y Mente
 

4. Quan es produeix una rebequeria, ni cedir ni ignorar-lo

És molt probable que algun cop hi hagi gent que t’hagi dit «deixa’l estar, ja se’n cansarà, no li facis gens de cas», o que et proposin resoldre el problema cedint als desitjos dels infants. Doncs bé: cap de les dues opcions ajudarà a aconseguir una millora del comportament del teu menut.

Si no fas cas de la seva petició d'atencions, podria modificar la manera que té d’expressar la frustració que sent, però igualment podria alimentar la sensació que té de no sentir-se tan estimat com caldria perquè pensa que el seu malestar no t’importa. Igualment, no t’aconsellem que cedeixis a les seves demandes i li concedeixis allò que vol sistemàticament.  

Allò que s’hauria de fer en cada situació, de manera ideal, és valorar les possibilitats abans de posar-nos a actuar i anticipar allò que implicarà respondre d’una manera o d’una altra. Volem recordar que no hi ha cap fórmula que sigui màgica i que els procediments únics normalment tampoc no funcionen.

5. Mira d’ajudar-lo a expressar-se

Moltes vegades, quan els infants fan una rebequeria això es produeix per culpa de la mala comunicació entre els adults i els infants, i sovint aquest desencert es produeix a causa del vocabulari limitat que posseeixen els més petits per mirar de fer-se entendre.

Per si aquest fet no fos prou, cal tenir present una altra complicació per als menuts: expressar les emocions que senten a través de paraules. Si sovint ens costa fer-ho als adults, per als infants pot resultar totalment impossible. Com que aquest fet pot esdevenir clau per modificar la situació, és interessant que els intentem ajudar a expressar allò que ens volen dir.

6. Posa’t a la seva alçada i mira’l directament als ulls

La mirada té el poder d’intensificar la connexió que senten dos individus. Tot i que aquest fet no resulta un misteri, si mirem de tenir en compte el paper que fa la diferència d’alçada que tenen els adults i els nens, possiblement veurem que el fet d’estar tots dos de peu no és la postura més indicada per intentar un acostament.

Sigui com sigui, en cas que tinguem ganes d’establir una comunicació òptima durant el moment de la rebequeria, és interessant que ens ajupim fins que quedem a l’alçada de la seva mirada i que els mirem als ulls quan els parlem. A banda d’assegurar-nos del fet que centrin la seva atenció en nosaltres, establirem una proximitat diferent entre tots dos que ens ajudarà a solucionar el conflicte d’una manera que sigui constructiva.

No existeix ni una situació ideal ni una fórmula de llibre. Per aquest motiu, sovint ens caldrà ser conscients que les rebequeries dels nostres infants, que ens causen tota mena de maldecaps, es produeixen sovint lluny del caliu i la intimitat de casa nostra.

Davant d'una situació així, resulta molt important no perdre els estreps ni deixar-se aclaparar per culpa del fet d’estar en un lloc públic. És un infant, i si hi ha alguna persona que t’increpa perquè no estàs aconseguint aturar la seva rebequeria de manera immediata, no li paris gaire atenció: li pots dir que no es tracta d’un robot que es pugui apagar amb un botó, i tot seguit et pots centrar en l’element important de la qüestió, el teu fill.

En cas que estiguis en un indret ple de gent, te’l pots endur en un lloc una mica apartat per atendre’l amb calma i parlar-hi amb més intimitat. Aleshores, tots dos podreu mirar d’entendre-us millor i, si tens dubtes, pensa que l’afecte sempre és una bona aposta quan les paraules no acaben de funcionar.


Comentaris

envia el comentari