Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dona treballant a oficina

Consells per tal de seure bé

Com aconseguir la comoditat al lloc de treball

A la societat actual, gran part de les activitats laborals es realitzen en entorns d’oficina, la qual cosa implica llargues hores asseguts davant d’un escriptori. El sedentarisme i les males postures adoptades durant aquestes jornades poden tenir efectes negatius en la salut i el benestar dels treballadors. 

És aquí on l’ergonomia del treball d’oficina exerceix un paper fonamental, ja que busca optimitzar l’entorn laboral i promoure postures per minimitzar riscos per a la salut, prevenir lesions i millorar la productivitat. 

Cadires ergonòmiques i escriptoris d’alçada ajustable

Una de les principals maneres d’assolir aquests objectius és mitjançant un mobiliari adequat. L’ús de cadires ergonòmiques i escriptoris d’alçada ajustable permet adaptar l’espai a les característiques físiques de cada persona. 

Concretament, les cadires ergonòmiques estan dissenyades per proporcionar comoditat i suport a llarg termini. És important que les cadires siguin:

  • - Ajustables en alçada, perquè els peus estiguin fermament recolzats a terra i els genolls formin un angle de 90 graus;
  • - un respatller reclinable i amb suport lumbar per mantenir una postura adequada;
  • - amb reposabraços ajustables en alçada i amplada: els colzes han d’estar a prop del cos i els avantbraços han d’estar paral·lels al terra;
  • - de material esmorteïdor, per aportar comoditat i reduir la pressió sobre les àrees de contacte;
  • - amb una base estable i amb rodes que permetin un moviment suau i segur. 

Els escriptoris també han de ser ajustables en alçada perquè permeten als treballadors canviar entre estar asseguts i drets. Això ajuda a evitar el sedentarisme i redueix el risc de problemes de salut relacionats amb estar assegut durant llargs períodes. 

Un escriptori ben ajustat en alçada ha de permetre al treballador col·locar els seus avantbraços i mans en una posició còmoda mentre utilitza el teclat i el ratolí. A més, també ha de permetre que la pantalla de l’ordinador estigui a l’altura dels ulls per evitar tensions al coll i a l’esquena. 

Les safates per a teclat i ratolí han de ser, de la mateixa manera, ajustables en angle i inclinació per permetre una posició neutral dels canells i evitar el desenvolupament de trastorns musculoesquelètics com la síndrome del túnel carpià. 

Tampoc està de més usar els monitors de pantalla ajustables en alçada i angle d’inclinació perquè la part superior de la pantalla estigui a l’altura dels ulls. Això ajuda a mantenir una postura adequada del coll i redueix la fatiga visual. 

Col·locar-ho tot a l'abast

Organitzar l’àrea de treball de manera eficient, col·locant els elements necessaris a l’abast i evitant moviments repetitius innecessaris, ajuda a prevenir lesions i facilita la realització de tasques. 

En aquest sentit, resulta útil distribuir de manera eficient el mobiliari, de manera que permeti un flux de treball òptim i minimitzar els moviments repetitius innecessaris. 

Per tal d’aconseguir-ho, resulta molt útil:

  • - Col·locar els elements més utilitzats dins de l’abast fàcil de l’usuari per evitar estiraments i moviments excessius;
  • - posicionar el teclat, el ratolí i els documents de treball en línia recta enfront del treballador per evitar torçades o girs innecessaris del cos;
  • - mantenir suficient espai lliure sota l'escriptori per permetre el moviment de les cames i la col·locació adequada dels peus.

Un altre aspecte a tenir en compte: la il·luminació. No tenir llum suficient ni adequada al treball d'oficina pot afectar la visió, la fatiga ocular i l'estat d'ànim dels empleats. Acostuma a funcionar bé una combinació de llum natural i artificial. A més, convé ajustar la intensitat de la il·luminació segons les tasques executades i les preferències individuals. I, per descomptat, evitar enlluernaments i reflexos a les pantalles col·locant adequadament les fonts de llum i amb l’ús de persianes o cortines.

Cada cosa al seu lloc

En aquest sentit convé comptar amb mesures i pautes específiques d'organització i emmagatzematge. Mantenir l'espai de treball ordenat i organitzat no només millora l'eficiència, sinó que també redueix el risc d'accidents i lesions.

Es recomana utilitzar calaixos, prestatges i arxivadors propers a l'àrea de treball per emmagatzemar i tenir un accés ràpid a documents i subministraments. També resulta molt útil etiquetar i classificar els arxius i materials per facilitar la cerca. Sense oblidar-nos d'eliminar objectes innecessaris o poc usats per mantenir l'espai de treball desocupat.

Actualment, també es recomana comptar amb zones de descans i mobilitat, dotades amb cadires i taules còmodes, per permetre pauses adequades que alleugin la tensió acumulada. Si és possible, fins i tot, amb àrees destinades a fer estirament o exercicis físics breus i així fomentar l'activitat i reduir el sedentarisme. No s’ha d’oblidar que els descansos actius ajuden a millorar la circulació sanguínia i alleujar la tensió muscular.

Tots els aspectes descrits fomenten que els treballadors adoptin postures adequades durant la seva jornada laboral. D'aquesta manera, pot reduir-se l’impacte socioeconòmic negatiu d'alteracions com el dolor d'esquena, els problemes musculars i la fatiga crònica.


 

Aquesta notícia és una traducció de l’article publicat originalment en castellà al portal TheConversation.com.