Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general dels operaris treballant per reparar la canonada principal del CAT, al terme municipal de l'Ametlla de Mar

El CAT preveu restablir totalment el subministrament aquest diumenge

El CSIC estudiarà les causes del col·lapse de la canonada a l'Ametlla de Mar

Les tasques per a recuperar la normalitat al subministrament d'aigua potable del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) avancen positivament. Després del trencament d'una canonada a l'Ametlla de Mar, es preveu restablir totalment el servei als abonats a partir de les dues de la tarda d'aquest diumenge.

Des del Consorci calculen que els treballs de reparació pel trencament de la canonada al municipi del Baix Ebre s'hauran allargat finalment unes 30 hores. A més, asseguren, que no acabaran suposant restriccions per als 60 municipis i 25 empreses consorciades.

L'organisme que gestiona el minitransvasament a Tarragona preveu que aquesta setmana vinent, experts del CSIC analitzin les causes del col·lapse que, segons els primers indicis, s'hauria produït per un problema de corrosió d'origen extern per clorurs, com el cas de l'Ampolla el 3 de gener de 2020.

Ràpida intervenció dels tècnics

El CAT ha començat a restablir el servei al llarg del matí d'aquest diumenge, un cop s'han completat les tasques de substitució del tram de sis metres llarg i 1,6 de diàmetre de canonada afectat, que s'ha reconnectat definitivament a la matinada.

Les operacions pendents de control de qualitat i neteja de la canonada —per eliminar la sorra que ha entrat a l'interior— així com un procés progressiu de càrrega lenta es poden allargar unes vuit hores. Això suposaria tancar la incidència en 30 hores, respecte les 48 anunciades inicialment.

Segons ha explicat el president del CAT, Joan Alginet, el tall no ha suposat finalment per als abonats, als quals es recomana disposar de reserves per aguantar entre 24 i 48 hores sense l'abastament del minitransvasament per fer front a aquest tipus d'eventualitats.

«En alguna situació s'ha arribat al límit, però no ha calgut cap mesura extraordinària», ha precisat el mateix Alginet, en una compareixença a la planta potabilitzadora de l'Ampolla per informar de la situació.

L'alcalde de l'Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, ha agraït la ràpida intervenció dels serveis tècnics de l'organisme. La fuita d'aigua, ha reconegut, ha afectat tres propietats pròximes, així com alguns vials i, seguint pel barranc fins al mar, s'ha emportat la sorra de la platja de Bon Caponet.

Alginet s'ha compromès a restituir les finques afectades mentre que Gaseni també ha anunciat que es repararan els danys esmentats que, segons ha valorat, no han estat greus.

Corrosió per clorurs

Un cop resolta l'emergència, el CAT començarà a estudiar la causa d'aquest nou trencament. Es tracta d'una situació molt similar, segons reconeixen, a la que es va viure fa prop de dos anys, concretament el 3 de gener de 2020, a l'Ampolla, si bé en aquell cas, la fuita va inundar una part important del nucli urbà i la zona del port.

Així ho ha reconegut el mateix director gerent l'organisme, Josep-Xavier Pujol, qui ha apuntat que una possible «contaminació externa» per clorurs hauria causat la corrosió de l'estructura de pretensats metàl·lics de la canonada. A l'Ampolla, ha recordat, hauria estat pel regadiu d'una finca popera amb aigua parcialment salina.

L'anàlisi de les causes, en qualsevol cas, tornarà a anar a càrrec dels experts del CSIC que ja van estudiar l'episodi de fa dos anys. L'incident va motivar la substitució de cinc trams de canonada amb patologies greus arran d'una diagnosi exhaustiva del tram de transport entre la captació del riu Ebre fins a Tarragona —a la qual es va afegir el tram fins Sant Pere i Sant Pau—, de 85 quilòmetres en total. Fins i tot, es va acabar reemplaçant un tram a escassos metres del que va col·lapsar aquest dissabte.

Tot i això, segons ha reconegut Pujol, la radiografia no va aconseguir detectar que aquest tram tenia trencada alguna espira de les que envolten el tub de pretensat. «No és un col·lapse que es trenquen totes alhora. Es van trencant successivament amb el temps, a diferent velocitat en funció de les seves condicions», ha indicat.

Així les coses, durant l'últim any i mig, després de rebre els resultats de la diagnosi, el trencament hauria evolucionat i col·lapsat definitivament.

Previsió amb un sistema de fibra òptica

Per preveure i evitar aquestes situacions, ha apuntat el gerent, el CAT ja ha començat a treballar amb un projecte per instal·lar cable de fibra òptica al llarg de la canonada principal i, així, poder auscultar el seu estat estructural.

L'objectiu, segons ha abundat, és aplicar preventivament mesures de precisió en els punts que es puguin determinar com a afectats per evitar una reparació o substitució total de les canonades. Segons Pujol, però, tot i que les obres ja estan adjudicades la periodificació i complexitat de la seva execució dificulten la seva ràpida implementació.