Cop dur del Tribunal Constitucional a l'independentisme. L'òrgan judicial avala l'aplicació de l'article 155 a Catalunya, i ho fa per unanimitat. L'aplicació de l'article 155 a Catalunya cessat pel Govern de Puigdemont i que va provocar la dissolució del Parlament de Catalunya és constitucional.
El Tribunal Constitucional ha acordat per unanimitat, durant el ple d'aquest dimarts, que es desestima la totalitat dels recursos presentats per més de 50 diputats d'Unidos Podemos i pel Parlament de Catalunya i només ha estimat un petit precepte parcialment, però tota la resta ha estat elevat per l'alt tribunal. La sentència definitiva es coneixerà en els pròxims dies.
Podem i el Parlament demanaven que es consideressin inconstitucionals les mesures que l’executiu espanyol va aprovar al Consell de Ministres el 21 d’octubre del 2017 i posteriorment va incloure a l’acord que el ple del Senat va aprovar el 27 d’octubre. Es tractava d’un document de 21 pàgines que entre altres establia –a més de la substitució del Govern i les limitacions al Parlament- el control dels Mossos i de les finances de la Generalitat per part del govern espanyol.
Malgrat que el Tribunal Constitucional encara no ha fet pública la sentència, algunes fonts apunten que la sentència avalarà un dels punts polèmics dels recursos: la limitació de les funcions del Parlament de Catalunya, que va veure’s sotmès al control d’una «autoritat» designada pel govern espanyol que podia vetar o suspendre la tramitació d’iniciatives i que tenia prohibit convocar un debat d’investidura.
Es tracta d'una sentència històrica en la qual s'ha avaluat per primera vegada l'aplicació de l'article 155 de la Constitució després que es presentessin recursos contra l'autorització que va donar el Senat en l'aplicació de tal article. El tribunal creu que les mesures que es van prendre van ser correctes, avalant que la vigència de l'article va ser l'impresicindible fins a la celebració d'eleccions autonòmiques i la formació del nou Govern català.