La crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19 està afectant greument a la salut econòmica de les empreses que, en la seva major part, s’han vist obligades a realitzar expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO). Segons les dades d’aquest passat dijous, al Camp de Tarragona s’han tirat endavant 6.598 ERTO que inclouen 38.227 persones. Davant aquest escenari, el Gremi de la Construcció del Baix Camp alerta dels endarreriments que s’estan produint en les tramitacions administratives de les obres públiques impulsades per les entitats locals i també per altres administracions com les diputacions o la Generalitat.
[predef]reus-144[/predef]
Es tracta d’obres que ja estan executades, recepcionades i aprovades per l’administració però que no s’han fet els pagaments pendents. Segons el gremi, la situació d’endarreriments «provoca una greu situació de tresoreria en les empreses del ram, una situació que agreuja encara més la paralització del sector des de fa pràcticament dues setmanes».
Els constructors recorden que són les empreses les que s’han de finançar per poder fer els pagaments de les despeses de personal i de material de les obres i, en el moment de cobrar la feina realitzada, els terminis administratius «ja de per si lents, s’alenteixen encara més o, pràcticament, es paralitzen».
El gremi demana celeritat en les tramitacions administratives pendents
Per tots aquests motius, el Gremi de la Construcció del Baix Camp, reclama a les administracions que accelerin la tramitació administrativa pendent i que prioritzin aquests tràmits de forma urgent i necessària per ajudar el teixit productiu del territori.
Pel que fa a les mesures aprovades per l’administració local, catalana i estatal, el gremi demana que totes les tramitacions es realitzin amb la màxima celeritat i, sobretot de manera «empàtica» amb un sector que ja «ha estat colpejat recentment per la crisi i que es podria abocar a una situació molt més dramàtica si no se’l té en consideració». «Necessitem ajudes reals. Moratòries o, en alguns casos, fins i tot excepcions tributàries encara que siguin parcials», manifesten els empresaris del sector.
Per una altra banda, el sector de la construcció demana als ens públics que siguin conscients de la seva importància econòmica com a motor per l’economia i que conservin les inversions previstes pels propers mesos. «No ens podem permetre una aturada total de la inversió pública, com va passar fa uns anys amb la crisi econòmica, perquè la patacada en les empreses que encara són molt dèbils, pot ser la sentència per moltes d’elles», s’assegura des del Gremi.
Pla de Reactivació Econòmica de Reus
En aquest sentit, el Gremi valora positivament la iniciativa de l’Ajuntament de Reus de posar en marxa el Pla per la Reactivació Econòmica de Reus, que es va reunir telemàticament aquest dijous amb representants empresarials i socials, però reclama que es facin properes reunions sectorials amb els diferents gremis existents a la ciutat, ja que «serà molt més fàcil transmetre les demandes del sector a les autoritats locals.
Preservar els llocs de treball
El Gremi de la Construcció del Baix Camp recorda que el sector de la construcció en el seu conjunt i veient la «caòtica situació sanitària en què ens trobem a Catalunya i al conjunt de l’Estat» ja va demanar, fins i tot abans que el govern estatal, un cessament total de les obres, ja siguin de caràcter públic com privat.
En aquest sentit, recorda el comunicat de les empreses catalanes on defensaven que, un cop superada la crisi, «es disposi d'un sector que pugui preservar els llocs de treball i estigui disposat a arrancar de nou una activitat que ha demostrat contribuir en un percentatge important al PIB nacional» i per aconseguir-ho caldrà que l’administració, la local, la catalana i l’estatal sigui molt més àgil i respecti els terminis dels pagaments en totes les licitacions.