Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una caixera en una botiga de productes d'alimentació de Reus

El comerç local, el teletreball i la digitalització, tendències accelerades i sorgides arran de la Covid-19

L'estudi 'Impacte de la crisi Covid-19 en els hàbits de consum a Catalunya en el post-confinament', fet a la URV, identifica i perfila com serà el consumidor post Covid-19

Una caixera en una botiga de productes d'alimentació de Reus
S'ha accelerat la tendència de consum en comerços locals i socialment responsables, així com la compra de productes saludables | Laia Solanellas
 

El consumidor  de l'etapa posterior al Covid-19 serà més ètic, per una banda, i més digital, per l'altra. Aquesta és la conclusió principal que ha extret l'estudi 'Impacte de la crisi Covid-19 en els hàbits de consum a Catalunya en el post-confinament', presentat aquest dilluns 22 de juny per Beth Abad, directora de l'Agència Catalana de Consum (ACC), i elaborat pel grup de recerca Factor Humà, Organitzacions i Mercats (FHOM) de la Universitat Rovira i Virgili.

L'objectiu de l'estudi, elaborat a partir del mètode qualitatiu, ha estat identificar els noushàbits i pautes de consum que han sorgit i s'han integrat arran de la crisi sanitària, conèixer com s'està adaptant a la nova situació el teixit empresarial i determinar les tendències actuals i de futur en el comportament dels consumidors. En aquest sentit, la previsió és que la crisi de la Covid-19 tindrà un bimportant en el comportament dels consumidors  en el context de la societat de consum, que l'estudi ha recollit en un model de tendències.

Cada cop més consum en comerços locals i responsables

L'estudi indica que la crisi ha accelerat la tendència de consum en comerçoslocals i socialment responsables, així com la compra de productes saludables i ha mostrat una clara reducció en el malbaratament d'aliments. D'altra banda, però, destaca la consideració que la digitalització s'ha incorporat amb força a molts aspectes quotidians de la vida, entre ells especialment el consum.

Supermercats buits pel coronavirus
La compra per pànic s'ha pogut evidenciar en molts supermercats | Agència EFE
 

Alhora, l’estudi evidencia que durant les diferents etapes de la crisi, des del bi tancament inicial fins a la lenta reobertura per fases del país, els patrons de comportament dels consumidors han anat evolucionant. Per aquest motiu, anota que és molt difícil predir quins canvis hi haurà a partir d’ara en el comportament dels consumidors, quins comportaments quedaran arrelats i continuaran en un futur i quins hàbits nous, adquirits com a resposta a la crisi, desapareixeran.

En aquest sentit, la directora de l'ACC, Beth Abad, ha apuntat que «caldrà veure si amb el temps es consoliden les tendències que ens dibuixa l’estudi, ja que el seu abast dependrà de factors diversos, com ara l’impacte de la crisi sanitària en l’economia o, entre d’altres, de la capacitat i l’adaptabilitat a la nova normalitat per part d’empreses i consumidors». «El que sí sembla que ha vingut per quedar-s’hi és el teletreball i tot apunta que aquest fet tindrà un impacte en els nostres hàbits de compra», ha remarcat Abad. 

Tendències prèvies que s'han accelerat i d'altres efectes de la crisi

Aquestes tendències  —hàbits saludables, digitalització, consum responsable, comerç de proximitat i producte local, entre altres— han estat identificades com aquelles que ja s'observaven abans de la situació de pandèmia  i que s’han accelerat. Per altra banda, però, n'hi ha algunes que neixen com a efecte de la crisi: compra de pànic, comerç segur, consum marcat per la crisi econòmica, canvid’hàbits que afecten el consum com el teletreball o la mobilitat.

Entre aquestes últimes, hi ha un aspecte que actua de manera inversa a l’exposada, aquest és el canvi d’hàbits provocat pel teletreball que, tot i que es considera fruit de la Covid-19, sembla que ha vingut per quedar-se i, per tant, acabarà implicant un seguit de canvis en el consum relacionats amb el fet d’estar més a casa, com ara en el tipus de compres  i consums, en els horaris o en la mobilitat.

Mercat de la verdura de Valls.
Mercat de la Verdura de Valls | Albert Oliva
 

També s’observen dos aspectes  que han nascut amb la crisi, però que no està clar que durin en el temps: les noves actituds circumstancials, tant positives com negatives, i la crisieconòmica. I és que, tot i que sembla que el consumidor cada vegada té més consciència de la importància de fer un consum més ètic, durant la crisi també s’han detectat actituds negatives com ara el descens del reciclatge. A més, la davallada del poder adquisitiu de moltes famílies podria acabar provocant un nou canvi de prioritats, amb compres centrades en el preu.

L'estudi s'emmarca en la campanya 'Cuidem el consum', engegat a l'inici de la pandèmia

L'estudi, complementari de l’enquesta impulsada per l’ACC sobre l’impacte de la crisi sanitària per la Covid-19 en els hàbits de consum de la població catalana, s’emmarca en el Pla Estratègic 2019-2023 de l’Agència Catalana del Consum que contempla actuacions que apostin per la recerca, el coneixement, la innovació i la difusió. L'objectiu de fons és proporcionar eines a l’abast de les persones consumidores, de les empreses, les entitats i les administracions que els millorin la informació, la formació i la sensibilització, amb especial incidència en els nous productes i serveis, les noves tendències del mercat i els nous hàbits de consum.

En aquest marc, Beth Abad ha apuntat que amb aquests dos estudis «hem volgut aportar llum i coneixement amb l’objectiu d’identificar els nous hàbits i pautes de consum que han sorgit arran de la crisi sanitària», i ha remarcat que un dels objectius que es va fixar l'agència va ser impulsar l’àrea d’anàlisi  i prospectiva, «amb la voluntat que l’ACC sigui un ens generador de coneixement en l’àmbit del consum, coneixement que ens ha de servir, alhora, per enfocar les nostres accions envers la defensa dels drets de les persones consumidores».

Aquestes dues iniciatives de recerca formen part de la campanya global  'Cuidem el consum', que es va engegar a l’inici de l’estat d’alarma amb la finalitat de promoure un consum responsable i solidari, i alhora per poder donar resposta a la població davant la situació d’emergència generada per la Covid-19 i les circumstàncies diverses que podien afectar els seus drets com a persones consumidores.