Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla de la mà d'un sanitari subjectant un vial d'AstraZeneca

Contagi de Covid-19 abans de la segona dosi: Què has de fer si et passa

Infectar-se de Covid-19 entre la primera i la segona dosi és una possibilitat

El contagi de Covid-19 és, probablement, una de les notícies més temudes a tot el món en els últims mesos. La pandèmia ens ha obligat a prendre les màximes precaucions per prevenir contagis i no hi ha dubte de quina és la fórmula més efectiva per acabar amb el virus. La vacunació és la gran aliada de tot el món en la batalla contra la pandèmia i, a Espanya, avança a molt bon ritme.

El passat dijous, 22 de juliol, s'arribava als 25 milions de persones vacunades amb pauta completa. La xifra representa més d'un 52% de la població que es pot vacunar, és a dir, els majors de 16 anys. Però, els experts han deixat clar que la vacuna no impedeix el contagi, tot i que atorga una capa de protecció molt important que disminueix la possibilitat de passar-ho de forma greu.

Contagi de coronavirus entre vacunes: Què fer si ens contagiem abans de la segona dosi?

Ara mateix, la vacunació està centrada en les persones menors de 50 anys, que avancen per franges d'edat a diferent ritme entre comunitats. Com és sabut, en la majoria de vacunes (Pfizer, Moderna i AstraZeneca) s'han de complir dues dosis espaiades. En el cas de Pfizer, l'interval és de tres setmanes; i en el de Moderna i AstraZeneca, de quatre com a mínim.

Cal destacar que la vacuna majoritària que s'aplica a Espanya és la de Pfizer. Per gairebé 20 milions de vacunats amb Pfizer, la suma de les altres tres vacunes no arriba a 5. En qualsevol cas, l'administració de dues dosis pot suposar que una persona s'infecti quan ja té la primera, però encara no la segona.

Es tracta d'una situació que no tan sols és plausible, sinó que s'ha donat ja en milers de persones. El gran dubte que sorgeix entre la ciutadania és, en primer lloc, per què es donen aquests casos, i en segon lloc, què hem de fer si això ens passa.

La primera dosi de Pfizer no dona una immunitat forta

El primer que ha de quedar clar és que la primera dosi de Pfizer no genera una immunitat prou forta. De fet, aquest és precisament el motiu pel qual s'han d'administrar dues dosis, i no només una. La primera dosi tan sols immunitza en un 54,4% les infeccions simptomàtiques i en un 51% les asimptomàtiques, entre 13 i 24 dies després de la punxada.

La immunitat màxima que proporciona Pfizer es completa a cap de 7 dies de la segona dosi, és a dir, aproximadament un mes després de la primera. Per tot això, com que no representa una seguretat màxima, es corre efectivament el perill de contagiar-se entre dosis.

Què hem de fer si ens contagiem de covid-19 entre les dues dosis

Les directrius són clares en el pla de vacunació que ha dissenyat el Ministeri de Sanitat sobre què cal fer en aquests casos. En primer lloc, és clar, s'ha de complir la quarantena i obeir a les directrius que ens doni el nostre metge de capçalera. Però, a part d'això, què passa amb la dosi de vacunació que resta pendent?

Els menors de 65 anys que s'hagin contagiat després de la primera dosi, però abans de la segona, no rebran l'última punxada fins mesos més tard. En concret, hauran d'esperar sis mesos després de l'inici dels símptomes del contagi, de manera que la immunització completa es retarda notablement. Cal recordar que les persones que han passat la Covid-19 no poden vacunar-se abans que passi mig any de la seva infecció.