Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones que han llegit alumnes de les escoles ebrenques

Els contes no sexistes dels alumnes ebrencs protagonitzen la commemoració institucional del 8M

La jornada reclama corresponsabilitat domèstica i trencar els estereotips en els projectes de vida de les nenes

Dos dels contes no sexistes del recull 'Som fortes i valentes' que van crear l'any passat els alumnes de 5è primària d'escoles de les Terres de l'Ebre s'han teatralitzat  per commemorar el Dia Internacional de les Dones. L'habitual acte amb alumnat a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa s'ha canviat per un acte en format híbrid i emès en directe. Com ha apuntat la coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones (ICD), Carme Valls, el format d'enguany de la commemoració té l'avantatja d'arribar a tota la societat per sensibilitzar sobre la igualtat entre homes i dones i per fer arribar el missatge a totes les escoles que els projectes de vida de les nenes no han d'estar marcats pels estereotips de gènere.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

L'acte institucional de commemoració del 8M a l'Ebre ha començat amb la lectura del manifest, llegit i gravat prèviament pels alumnes de les escoles Lluís Viñas de Móra d'Ebre; l'Institut-escola 3 d'Abril de Móra la Nova; Divina Pastora i Saba Verda de Vinallop, Ferreries, Sant Llàtzer i Sagrada Família de Tortosa; Jaume Balmes de Santa Bàrbara; Agustí Barberà i Sagrat Cor d'Amposta; Raval de Cristo de Roquetes; Maria Garcia i 21 d'Abril de L'Aldea i Ramon y Cajal d'Ulldecona.

Tot seguit s'han emès les representacions  teatrals dels contes, que formen part de la publicació 'Som fortes i valentes', 'Hannah, la noia diferent', de l'Institut-escola El Temple, i 'I per què no?' de l'alumnat de l'Escola Remolins, ambdues de Tortosa. «Ho fem per reivindicar que les xiquetes  quan siguin grans poden arribar a ser tot allò que vulguin i no marcades pels estereotips de gènere que marca la societat», ha reivindicat Valls. «És molt important que de ben petits es conscienciïn i cal la implicació dels centres escolars. Esperem un dia puguem celebrar la plena igualtat entre homes i dones i no calgui reivindicar-la», ha afegit l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé.

Des del Consell Comarcal del Baix Ebre, el president Xavier Faura, ha posat dades per constatar aquesta desigualtat i sobretot la vulneració dels drets i les agressions patides, que ha posat encara més de relleu la pandèmia  i els confinaments domèstics. Les consultes al SIAD  (Servei d'Informació i Atenció a les Dones) del Baix Ebre es van duplicar l'any passat, apropant-se a les 800, i es va passar de 178 usuàries a 220. L'ens comarcal també ha obert un contracte programa per donar feina a dones en situació d'especial vulnerabilitat. «Cal combatre aquestes situacions i fer polítiques per la igualtat. Les administracions hem de ser especialment sensibles», ha defensat Faura.

La campanya de l'ICD posa l'accent en la corresponsabilitat domèstica i la càrrega mental  que pateixen les dones. Elles treballen a la llar el doble que ells, només un 7% de les reduccions de jornada per tenir cura de familiars les sol·liciten els homes, i quan es tracta d'atendre els avis són les dones les que ho fan en dues terceres parts. «La campanya increpa als homes a canviar la seva manera d'actuar, no es tracta de col·laborar. Només aconseguirem la igualtat quan s'impliquin en les tasques de la llar igual que les dones», ha demanat Valls.