La durada mínima dels contractes de lloguer s’ampliarà de tres a cinc anys, tal com anunciava aquest passat dimarts José Luis Ábalos, ministre de Foment. És una de les mesures urgents que contempla el nou Reial Decret Llei en matèria d’habitatge que el govern espanyol té intenció d’aprovar.
El decret inclou altres mesures, com l’establiment d’un límit de dues mensualitats en la fiança que solen exigir els arrendadors, o la responsabilitat dels llogaters d’assumir els costos de gestió immobiliària i de formalització del contracte, en cas que es tracti de persones jurídiques com bancs, fons d’inversió o agències. A més, la pròrroga automàtica de contracte es produiria a set anys, sempre que l’inquilí vulgui mantenir-lo.
Està previst que aquesta nova llei, que comporta també la modificació de la Llei d’Arrendaments Urbans, sigui acceptada abans de finals d’any pel Consell de Ministres i els canvis puguin entrar en vigor.
Per què un Decret Llei?
L’avantatge dels decrets llei es redueix al factor temps. Al cap de pocs dies de ser aprovat i publicat al ‘BOE’, el decret ja pot entrar en vigor, tot i la necessària posterior convalidació del Congrés.
Donada tal rapidesa, la resta de partits no han tardat a reaccionar. ‘Unidos Podemos’ està d’acord amb les mesures proposades. I la portaveu d’En Comú Podem, Lucía Martín, ha denunciat que Ciutadans i el Partit Popular estiguin paralitzant l’aprovació del decret, que es presenta per via ordinària, demanant indefinidament la pròrroga del termini d'esmenes.
El debat està servit
El contingut del decret ha generat certes discrepàncies entre altres membres de l'oposició. ‘Podemos’ demana afegir a les mesures el que Sánchez i Iglesias havien pactat en els pressupostos en matèria d’habitatge, sobre marcar un cert límit en els preus de lloguer.
El govern prefereix reservar aquests punts per la llei que preveu aprovar l’any vinent, on s’especificaria l'índex de preus: «El govern garanteix que durant el 2019 desenvoluparà els projectes normatius que calguin per complir el que s'ha acordat en aquest apartat». En aquest sentit, 'Podemos' insisteix que «no té sentit dividir la reforma» i Martín adverteix al PSOE que no acceptarà un decret «mutilat».