Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonès, durant una intervenvció al Parlament de Catalunya, 08/07/2020

Contradicció d'ERC i CUP: Reclamen eleccions, però hi voten en contra al Parlament

Republicans i anticapitalistes blinden Torra i eviten que prosperin les resolucions reclamant comicis de PSC, Comuns i PP
Pere Aragonès, durant una intervenvció al Parlament de Catalunya, 08/07/2020
El vicepresident del Govern i coordinador d'ERC, Pere Aragonès, en una image d'arxiu. | Catalunya Diari

Nou episodi de contradiccions flagrants al Parlament de Catalunya en la darrera jornada del debat de política general que es va engegar el passat dimecres, 16 de setembre. Els vots d'ERC i la CUP han estat claus a l'hora de tombar les propostes de resolució presentades pel PSC, Catalunya en Comú-Podem i el PP en què es reclamava al president de la Generalitat, Quim Torra, la convocatòria immediata d'eleccions. Amb el seu vot contrari, ERC i CUP han fet front comú amb JxCat i han impedit que prosperés cap dels textos en què es demanen eleccions immediates a la cambra.

La contradicció d'ERC i la CUP

Un vot que entra en contradicció amb els posicionaments que republicans i cupaires han mostrat en les darreres setmanes, exigint al president Torra una convocatòria electoral imminent, abans que pugui arribar la seva més que probable inhabilitació definitiva, potser abans de l'octubre. Per part d'ERC, la seva secretària general adjunta, Marta Vilalta, ha aclarit que votarien contra les propostes perquè busquen el «desgast» del Govern, mentre que la CUP ha volgut marcar distàncies entre la seva petició d'eleccions i les del PSC, els Comuns i el PP.

En tot cas, després de setmanes reclamant eleccions i pressionant públicament el president Torra perquè signi el decret que permeti anar a les urnes aquesta mateixa tardor, ERC i CUP han impedit, fent valdre la majoria que sumen amb JxCat, que el Parlament reclami eleccions a Torra.

Torra no convocarà eleccions

Malgrat que mesos enrere el president Torra tenia clar que convocaria eleccions per a aquesta tardor, de nou Carles Puigdemont ha imposat les seves tesis i, després d'una trobada amb el president a finals d'agost, aconseguia convèncer Torra de deixar que arribi la seva inhabilitació sense haver convocat els comicis.

Entre els motius, la consolidació de JxCat com a partit, la complicada elecció d'un candidat efectiu i el desgast que pot patir ERC, que comanda les àrees socials del Govern, en els propers mesos. Una ERC que, aquest divendres, ha defensat Torra tot i que segueix, paradoxalment, demanant eleccions.