Els contraris a la independència amplien la distància amb els favorables, segons el CEO

ERC guanyaria les eleccions al Parlament, superant el PSC, segon, i JxCat, tercer

Els contraris a la independència de Catalunya, amb un 48,7%, continuen superant els que sí que la volen (44,9%), segons l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) que s'ha fet pública aquest divendres, sent la primera després del 14-F. En l'enquesta realitzada a 1.200 persones entre l'11 i el 19 de maig, creixen els que no volen la independència en un punt respecte al gener, però sense arribar a nivells de l'any 2020, quan va aconseguir el 50,5%. D'altra banda, el 'sí' ha pujat quatre dècimes i continua mantenint-se en percentatges semblants des que el 2019 el suport a una Catalunya independent va patir un descens en les enquestes.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

A la pregunta de si els catalans tenen dret a decidir el seu futur com a país votant en un referèndum, el 75,1% manifesta que està molt o bastant d'acord, mentre que només un 18,7% diu que està bastant o molt en desacord. D'altra banda, un 72,3% dels enquestats prefereix una república i un 15,1% aposta per una monarquia.

L'enquesta, publicada aquest divendres, s'ha elaborat amb una mostra de 1.200 persones entre l'11 i el 19 de maig —es va començar a elaborar després del trencament de les negociacions d'ERC i Junts per a formar Govern i es va acabar ja amb acord entre les dues formacions— i amb un marge d'error de 2,83.

Esquerra guanyaria les eleccions al Parlament de Catalunya

D'altra banda, si ara se celebressin eleccions al Parlament, ERC, amb 36-37 diputats, superaria el PSC, que n'obtindria 34-35. Així doncs, ERC trencaria l'empat a 32 escons amb JxCat, el seu soci de govern, i guanyaria entre 4 i 5 diputats. En canvi, JxCat es mantindria en tercer lloc, però perdent entre 3 i 4 respecte al 14-F. El PSC pujaria un o dos diputats i assoliria el segon lloc.

La CUP, que va fer de mitjancer entre ERC i la CUP, escala posicions amb 11-12, convertint-se en quarta força, mentre que Vox, fins i tot podria quedar per darrere dels comuns, que es mantindrien amb els 8 actuals o un més. El PPC doblaria els seus tres escons en detriment de Cs que, amb 0-2 diputats, podria desaparèixer del Parlament, tal com va passar a l'Assemblea de Madrid.


Comentaris

envia el comentari