Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Montblanc s'il·lumina amb els comerços i l'ambient nadalenc

Crit d'alerta del comerç tarragoní: «O controlem la pandèmia, o se'n va tot en orris»

La contractació a Tarragona ha caigut gairebé 10 punts més que a la resta de l'Estat

La temporada de rebaixes no pintava gens bé. El comerç  de Tarragona  esperava el període postnadalenc per poder aixecar una mica el cap després d'un any, el de l'esclat de la pandèmia, de conseqüències econòmiques gravíssimes per a les petites i mitjanes empreses, el cor de l'activitat econòmica catalana. 

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

El sector va veure com, l'endemà de Reis, el govern català imposava un seguit de restriccions  destinades a aturar allò que, finalment, no es va poder aturar: la tercera onada del coronavirus. Ara, quan queden poc menys de dues setmanes per finalitzar les que havien de ser les rebaixes de la salvació, ja hi ha dades que indiquen que la situació no va bé, no va gens bé. La contractació  en el comerç s'enfonsa  a tota Catalunya, que queda tot just per darrere de les Illes Canàries. Amb aquest panorama, el sector llança el darrer crit d'alerta: «Hauríem de tocar campanes de mort, i enterrament, pel 30% del petit comerç de Tarragona».

«Sembla que el comerç i la restauració siguin els enemics a batre»

Florenci Nieto és el president de la sectorial de Comerç de PIMEC a Tarragona. La patronal de la micro, petita i mitjana empresa de Catalunya es troba en ple procés electoral. Nieto es fa un fart de defensar  el paper del petit comerç  com a motor de les ciutats. Preguntat sobre quin és el motiu pel qual ha caigut més la contractació a Catalunya, i a Tarragona, que a la resta d'Espanya, el president tarragoní de PIMEComerç explica el següent: «Catalunya és una realitat diferent. En l'àmbit espanyol, s'estan prenent mesures absolutament diferents. A Catalunya, sembla que el comerç i la restauració siguin els enemics a batre». 

Florenci Nieto es mostra crític amb la  classe política, però també disposat a col·laborar: «Els empresaris han pagat tots els seus impostos. Ara ens hem de posar a treballar amb el govern, perquè cal afavorir el teixit productiu català. Reclamem que hi hagi un govern que governi, d'una vegada per totes i tan aviat com sigui possible. Si no és així, podem veure marxar de Catalunya a més empreses i com puja l'atur».

Nieto recorda que «el 98,8% de la contractació laboral va a càrrec del comerç i de les petites i mitjanes empreses». Sobre la situació a Tarragona, la seva declaració no pot ser més gràfica ni entenedora: «Hauríem de tocar campanes de mort, i enterrament, pel 30% del petit comerç tarragoní». En una línia molt semblant es manifesta Salva Minguella, president de la Via T, l'entitat creada per impulsar el comerç de proximitat de la ciutat de Tarragona. 

Imatge d'un comerç a les Gavarres, a Tarragona
Els comerços de Tarragona hauran viscut pràcticament tot el període de rebaixes amb restriccions | Àngel Ullate

Minguella és contundent: «O aconseguim controlar la pandèmia o se'n va tot en orris. Ningú pot aguantar  dues temporades  sense facturar». El president de la Via T posa com a exemple el sector dels esdeveniments: «Les botigues de vestits per la primera comunió, o les bodes, o els càterings, i els fotògrafs que participen en aquestes festes, han perdut un 90% de la facturació». Salva Minguella es mostra optimista i realista alhora. Minguella és conscient que certs establiments ho tindran molt difícil per tirar endavant: «S'han vist atrapats en una roda. Han endarrerit fer inversions i ara no venen, i si no fan calaix no poden fer inversions ni renovar l'establiment».

El màxim responsable de la Via T demana que el salt a digital «vagi amb més força» i reivindica el paper d'entitats com la que presideix: «Són la millor manera d'agafar força i anar plegats». Posa com a exemple de la tasca de l'entitat, l'Street Art que impulsen a Tarragona. Es tracta d'una iniciativa per pintar, amb grafits, les persianes dels locals tancats. Serà una manera de dignificar els carrers i sembla que comptem amb l'ajuda de l'Ajuntament de Tarragona». 

Les xifres de l'enfonsament

A finals de la setmana passada, la consultora especialitzada en Recursos Humans, Randstad, feia públiques les xifres de contractació al comerç arreu de l'Estat durant aquest mes de gener. Catalunya ha patit la segona caiguda en la contractació més important de l'Estat. La mitjana estatal ha sigut d'un descens del 16% mentre que a Catalunya s'han signat, aquest passat mes de gener, 21.586 contractes al comerç, un 25,9% menys que fa un any. Les caigudes més pronunciades han tingut lloc a la província de Barcelona, amb un 28,9% de contractes menys, i a les comarques de Tarragona, amb només 1.736 persones contractades per treballar al comerç, xifra que suposa un 25,9% menys respecte a l'any passat.