ÚLTIMA HORA

✅ Espanya suma 9.212 nous contagis de Covid-19 i un total de 389 morts aquest dimecres

Contundent avís d'un metge espanyol al govern sobre què passarà «en 10 dies»

El pneumòleg té clar que la variant britànica és la causant de la tercera onada i que l'única opció és el confinament domiciliari

Un dels boxs de l'UCI de l'hospital Santa Caterina de Salt amb un pacient ingressat per coronavirus
El pneumòleg avisa sobre com estaran els hospitals si no s'apliquen mesures dràstiques | LleidaDiari.cat

Des que @ donni__69 va endevinar abans que ningú el que passaria al març, els seus comentaris a Twitter s'han convertit en una referència. Aquest pneumòleg d'un hospital del sud de Madrid va advertir el 8 de març de la pandèmia de la Covid-19, i ara, en plena tercera onada, es posa les mans al cap i envia un avís als governants.

La mala gestió del govern en la pandèmia de la Covid-19

«Desgraciadament, sabem com funciona això. Aquest increment de casos es traduirà en deu dies de col·lapse hospitalari, patiment i morts», ha comentat, amb la mateixa precisió amb què va traçar la corba de contagis a la primera onada.

No és casualitat que desenes de milers de persones estiguin atentes a les seves prediccions. El 8 de març, quan tot Espanya seguia ignorant el perill, va dir: «Estic molt espantat, no sé si els nostres dirigents han fet números, però són espantosos». Tenint en compte el període d'incubació i la taxa de contagi, va predir que en uns dies els hospitals a Espanya estarien col·lapsats, tal com va succeir.

Davant la situació actual, amb l'augment de contagis i el govern especulant per evitar un confinament, fa una crida: «Facin alguna cosa, el que sigui, però deixin de barallar-se, d'acusar-se mútuament, de vacil·lar i facin alguna cosa ja. Quina manca d'indolència», fent referència a l'actitud dels polítics.

La seva percepció coincideix amb la de molts espanyols que exigeixen més decisió a l'hora de prendre mesures. «Un dia tornarem enrere per veure amb estupor la indolència, desídia, inoperància i poca traça de tota la nostra classe política en la gestió de la pandèmia», assegura, «però seguirem votant-los».

La variant britànica és la causant

El pneumòleg va advertir fa dues setmanes que si el repunt és causat per les reunions socials de les festes de Nadal, els casos disminuiran ben aviat, arribarem al màxim d'ingressos a finals de gener i hi haurà un pic d'UCI i morts al febrer, amb una millora posterior. Però si la variant britànica és la causant de l'augment, tocarà «confinament i patiment prolongat».

Actualment, assegura que aquest augment de contagis és per la soca britànica. Sanitat ha confirmat 44.357 nous casos de Covid-19 des de dimecres, amb una incidència acumulada fins a 795,65 per cada 100.000 habitants. Això triplica el nivell de risc extrem i situa Espanya en una situació molt preocupant. A més, s'han notificat 404 en les últimes 24 hores, 1.146 en els últims set dies.

El gran temor se centra ara en el col·lapse dels hospitals. El 20,8% dels llits estan ocupats per malalts de Covid-19, i hi ha 26.542 ingressats, 1.314 més que l'últim dia. D'aquests, 3.734 estan en cures intensives. En molts llocs, les UCI estan a punt de col·lapsar, i ja s'han començat a suspendre operacions.

L'evidència comença a ser tan aclaparadora que fins i tot Fernando Simón ha hagut d'admetre que la variant britànica sí que té influència en la tercera onada i que serà dominant en el mes de març. Intentant ser positiu, ha dit que els casos segueixen creixent, però a un ritme més baix, i que això marca un punt d'inflexió que ja podria haver començat.

Un confinament, l'única sortida

La situació recorda molt a la que es va viure a Espanya el març de 2020, quan @ donni__69  va advertir que al seu hospital arribarien a 2.000 infectats a finals d'abril i que s'ocuparien tots els llits d'UCI a mitjans d'aquest mes. «Caldrà suspendre totes les cirurgies programades i decidir no ingressar certes patologies considerades no tan greus», va dir en aquell moment.

El pneumòleg va relatar amb una sorprenent precisió el que després es va anar complint, com ara que caldria prendre decisions ètiques doloroses i decidir a quins pacients salvar. En aquesta tercera onada, els hospitals estan més ben preparats, hi ha més material i tractaments per poder tractar els pacients. Això està impedint que la situació es compliqui com va passar amb la primera onada. 

Però no tot és positiu, i el personal sanitari ha arribat a aquesta tercera onada esgotat i sota mínims. Els experts manifesten que aplicar un confinament total és la solució. Una opinió que comparteix @ donni__69, encara que el govern segueix esquivant la decisió.


Comentaris

envia el comentari