El Consell Regulador de la DO Catalunya i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica han signat aquest dimecres 26 de juny, un conveni de col·laboració que farà possible la investigació del jaciment arqueològic de la vil·la romana del celler Mas dels Frares al municipi de Constantí, al Tarragonès. El projecte estarà dirigit pel doctor Josep Maria Macias Solé de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica i preveu treballs d'arqueologia experimental d'acord amb un possible centre d'explotació vinícola d'època romana.
Aquest treball de recerca permetrà difondre el valor arquitectònic del jaciment
El treball de recerca estarà vinculat amb les activitats formatives del Celler experimental del Mas dels Frares que està ubicat al costat del jaciment i és propietat de la Universitat Rovira i Virgili. En aquest context, s'iniciarà una campanya de prospeccions geofísiques en el jaciment i tres excavacions arqueològiques en el sector oriental de la vil·la. Els resultats d'aquests treballs han de permetre desenvolupar activitats d'anàlisi del jaciment, difusió científica i de difusió o socialització del coneixement.
Perquè aquesta investigació sigui possible, la DO Catalunya farà una aportació de més de 23.000 euros en quatre anys. Un dels trets més destacables de l'elaboració de vi a Catalunya és precisament la seva llarga tradició, des que fenicis i romans van arribar a les nostres costes. Aquesta investigació pot aportar nous testimonis històrics d'aquesta mil·lenària tradició.
Ja es feia vi en l'època romana a la vil·la romana de Mas dels Frares
L'any passat, gràcies a una excavació feta a la vil·la romana de Mas dels Frares, es va poder constatar que en aquests terrenys ja s'hi feia vi en l'època romana. L'excavació la va realitzar l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica que va descobrir una cisterna i el començament d'una premsa per fer vi. Des d'un inici, pretenien trobar un mur que suposadament formaria part de les termes d'aquesta vil·la romana, però finalment, van fer aquesta troballa enològica tan destacable. Curiosament, la Facultat d'Enologia de la URV hi tenia instal·lat el seu celler experimental i desconeixia la tradició vinícola d'aquesta zona.