El govern de Reus es felicita pel nou conveni laboral de l'Ajuntament

Ho considera una prova de la capacitat negociadora tant del govern com dels sindicats

Tal com va avançar ahir TarragonaDigital.com, els vora 790 treballadors de l'Ajuntament de Reus tindran un nou conveni laboral si el ple municipal extraordinari de dimarts vinent ho aprova. El document, que ahir va aprovar l'assemblea de treballadors per 55 vots a favor i 19 en contra, suposa, segons alguns sindicats, «recuperar drets que ja teníem», a més d'aplicar modificacions imposades per la legislació del govern central. El text serà vigent fins a l'any 2020 i no es podrà modificar si no és per condicionants imposats pel govern central.

Pel govern, el nou conveni mostra capacitat de diàleg

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, considera que aquest conveni «demostra la voluntat d'entesa dels treballadors i la comprensió del marge de maniobra que hi ha», i agraeix tant als sindicats i els seus representants com als treballadors que van mostrar-s'hi favorables a l'assemblea, que hagin «contribuït als plans del govern de posar ordre» a l'organització interna de l'Ajuntament de Reus. Considera, de fet, que és una prova de la voluntat i la capacitat de diàleg i entesa del govern municipal.

En la mateixa línia es mostra Daniel Rubio, regidor de Recursos Humans del consistori reusenc, que també ha agraït a la plantilla implicada i a l'equip de la regidoria aquests «un any i mig llarg de negociació» que ha arribat, manté, a bon port. «És un molt bon document, el que hem treballat», sentencia. Entre altres modificacions suposa aplicar, tal com estableix l'Estat espanyol, un augment del salari d'un 1,5 % a partir de l'1 de gener d'aquest 2018; a partir de l'1 de juliol d'enguany, a més, a aquest increment s'hi suma un 0,25 % addicional.

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, i Daniel Rubio, regidor de Recursos Humans
L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, i Daniel Rubio, regidor de Recursos Humans | Jordi Olària

 

Algunes actualitzacions del conveni laboral s'aplicaran de manera retroactiva

Aquests augments es cobraran ara en dos pagaments, i el còmput general d'un 1,75 % ja quedarà incorporat a les nòmines municipals. Per fer-hi front,  l'Ajuntament tenia preparat un fons de contingència d'uns 540.000 euros  que, segons ha explicat el govern, serà suficient per incorporar aquests augments. S'ha previst, també, que amb la modificació de les condicions de les baixes laborals, «eliminarem part de l'absentisme laboral», ha explicat el regidor Daniel Rubio.

Els canvis del conveni laboral de l'Ajuntament volen marcar el futur

Una altra de les línies que, segons Rubio, s'obre amb el nou conveni, és la de  vincular els complements salarials per productivitat als objectius de cada treballador o departament i no, com fins ara, a l'assistència al lloc de feina. Per adequar-se a la realitat de les tasques que duen a terme els treballadors municipals s'han creat dues categories noves, la de cap d'unitat i la de xofer, per tal d'adequar a alguns treballadors la seva situació a les competències i tasques que duen a terme a la pràctica.

Tal com van explicar a TarragonaDigital.com ahir mateix, algun sindicat afirmava tenir el compromís del govern de no modificar substancialment la circular de jornades laborals. Es tracta del document que estableix quina franja horària treballa cada departament en funció de la seva tasca, els festius i altres condicionants. Segons Rubio, l'únic que es farà amb aquest document és adequar-ho a la rebaixa d'hores setmanals de jornada que estableix el nou conveni laboral. El cas és que s'ha recuperat el varem anterior a les retallades de 2012 i, per tant, la jornada actual de 37,5 hores setmanals torna a situar-se, a partir de l'1 d'agost, en 35 hores setmanals.

Daniel Rubio, regidor de Recursos Humans, i Carles Pellicer, alcalde de Reus
Daniel Rubio, regidor de Recursos Humans, i Carles Pellicer, alcalde de Reus | Jordi Olària

 

Les novetats més destacades del conveni laboral de l'Ajuntament de Reus

Baixes laborals

S'ha recuperat el cobrament del 100 % de la remuneració en cas de baixa laboral des del primer dia, un concepte que, fins ara, anava lligar a la durada de la baixa. Amb el conveni vigent fins al 2017 —i que també s'ha aplicat durant el que va de 2018— es cobrava el 50 % del sou si una persona estava de baixa fins a tres dies, el 75 % de la remuneració des del quart dia i fins al 21, i el 100 % de la nòmina a partir del dia número 22.

Període de lactància

Les vint setmanes que hi figuraven fins ara han passat als dotze mesos que permet la llei, així com s'ha reflectit, també, la baixa per paternitat de cinc setmanes.

Dies de festa

L'antiguitat implicarà, ara, sumar dies de festa anuals. Amb dotze anys d'antiguitat se'n sumarà un, amb divuit anys, dos, amb 24 anys tres i amb 30 anys com a treballador de l'Ajuntament se'n sumaran quatre.

Dies per a visita mèdica

Abans del 2012, la plantilla municipal comptava amb 12 hores anuals per a visites mèdiques, un dret que s'havia perdut, i que ara no només s'ha recuperat, sinó que s'ha elevat fins a les 32 setmanes anuals.

Hores extres

S'han apujat, també, els preus de les hores extres 2,5 euros per hora durant el 2018 i 2,5 euros més per hora a partir del 2019.