Els treballadors de l'Ajuntament de Reus tindran un nou conveni laboral si el plenari municipal ho aprova. L'assemblea que s'ha celebrat aquest migdia ha ratificat la proposta que havia treballat la mesa de negociació segons ha pogut saber TarragonaDigital.com. La votació s'ha saldat amb 19 vots en contra i 55 a favor, un fet que satisfà el representant de Comissions Obreres Paco Ortega. Aplaudeix el suport rebut i el que suposa el nou document. A grans trets, explica, «els treballadors públics tenim retallades des del 2012 i hem recuperat drets que ja teníem». Menys triomfalista és la CGT, que manté discrepàncies no només amb el text aprovat, sinó també amb la manera com ha vist llum verda.
Els canvis del conveni laboral de l'Ajuntament de Reus
Entre els drets que CCOO aplaudeix que es recuperin hi figuren les hores de treball, que després d'uns sis anys de situar-se en 37,5 a la setmana, tornen a establir-se en 35 hores setmanals. S'ha recuperat, també, la percepció del 100 % de la nòmina en cas de baixa, així com l'augment de l'1,5 % del sou que marcava l'Estat espanyol. A més, s'estableixen també certs complements que poden incrementar aquest augment entre un 0,25 % i un 0,30 % més, «a final d'any arribarem a un 1,75 %», explica Paco Ortega.
Entre altres detalls, i pel que fa al catàleg de llocs de treball, també hi figura que als treballadors que s'incorporin a la plantilla se'ls equipararà el sou al de la resta de personal en lloc de situar-se dos nivells per sota com fins ara. El sindicalista vol que aquesta fita serveixi per motivar, també, els treballadors de qualsevol empresa. «Convido la resta d'empreses, també privades, d'aquest país, que facin el mateix» sentencia, «perquè per culpa de l'IBEX 35, per culpa de la bombolla immobiliària, han creat una crisi que no existeix i això ho estem pagant els treballadors».
L'APTA considera el conveni «un pas endavant»
Des de l'Associació Professional de Tècnics i Tècniques de l'Ajuntament de Reus, Linus Ollé considera que «és un pas endavant sense entusiasmes»; explica, «sense tirar cap coet» que «no és cap gran salt endavant, però si hi hem votat a favor és perquè pensem que alguna cosa s'hi guanya». Linus Ollé manté, a més, que la signatura del conveni queda subordinada a la circular on es fixen les condicions horàries de les diferents dependències municipals; «s'estableix com la referència de la jornada laboral normal», i els preocupava que no quedés ben fixada aquesta premissa i, per tant, es pogués canviar les condicions horàries dels treballadors en qualsevol moment.
Això, confia, no serà així, i explica que la referència, per ara, seguirà sent l'actual; en cas que la nova circular suposés un canvi radical perjudicial pels treballadors, podrien arribar a plantar-se, un extrem al qual afirma que no s'arribarà perquè «hi ha un compromís de paraula amb l'Ajuntament que no hi haurà cap gran canvi en aquest sentit».
La CGT discrepa del nou conveni laboral
Pere Alegre, de la Confederació General del Treball, explica les discrepàncies que té el sindicat amb el conveni aprovat per l'assemblea, però també amb com s'ha dut a terme la votació d'aquest dimecres. La CGT considera que hi ha massa coses, al nou text, que queden massa ambigües i que, en línies generals, el conveni es blinda a si mateix fins que se'n redacti un de nou, sense deixar marge a possibles ampliacions o modificacions fins llavors.
Assegura que el seu parer era mantenir les negociacions per poder aclarir aquests aspectes, i que tenien l'acord que, abans de votar el conveni en assemblea, s'exposarien aquests punts que no veien clars. Amb tot, afirma que això no s'ha produït i que altres sindicats, explica, valent-se de la seva majoria de representació, han decidit votar directament el conveni, a més, afegeix Pere Alegre, quan «la meitat de l'Ajuntament està de vacances».
Un altre dels punts de discrepància és el catàleg de llocs de treball i les jornades laborals. «L'horari i la jornada laboral tampoc queden clares», manté Pere Alegre, «segons aquest conveni s'haurien de fer diferents jornades laborals i volem que l'Ajuntament ens les presenti, com seran i com es posaran en pràctica». En aquest sentit, s'obre la porta a establir, per exemple, diferents franges horàries de treball en funció del departament municipal, una mesura amb la qual des de la CGT «hi podem estar d'acord, però han de quedar clares i han de suposar un augment de sou».
El comitè d'empresa i junta de personal —funcionen com un comitè únic aglutinant personal laboral i funcionariat— compta amb representació de CCOO, CGT, dos sindicats policials, APTA —Associació Professional de Tècnics i Tècniques de l'Ajuntament de Reus— i UGT, que pot participar de les reunions però no té representació.
El ple municipal té l'última paraula
Després d'aquesta assemblea de treballadors, que ha ratificat l'acord per una àmplia majoria, és el torn, ara de l'Ajuntament de Reus que, a través del plenari municipal, ha d'aprovar l'acord. Després que aquest conveni no pogués entrar a la darrera sessió plenària, celebrada a principis de juliol, la intenció del govern és no esperar-se fins el setembre, sinó convocar un ple extraordinari dimarts vinent, 31 de juliol, perquè els grups municipals el votin. Sense que s'hagin fet públics els posicionaments dels partits reusencs, és de preveure que al saló de plens hi hagi el suport necessari perquè el document vegi llum verda.